6 tipů pro snížený příjem bílkovin
Pokud se pacienti s chronickým onemocněním řídí šesti jednoduchými pravidly, může být snaha o dodržení sníženého příjmu bílkovin efektivnější než při tradičních výživových doporučeních. Naznačuje to alespoň malá italská studie.
6 zásad versus tradiční výživová doporučení
57 pacientů s chronickým onemocněním ledvin (stadia 3b až 5) bylo rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina měla dodržovat 6 jednoduchých dietních pravidel, druhá skupina pacientů pak byla poučena o standardní ledvinné dietě s nízkým obsahem bílkovin (0,8 g/kg/den).
Jednoduše splnitelné kroky
6 dietních zásad bylo založeno na stejných principech jako standardní ledvinná dieta (výběr potravin s nízký obsahem bílkovin, sodíku a fosfátů a konzumace menších porcí), ale byly formulovány do jednoduše splnitelných kroků pro pacienty, kteří konzumují typickou jihoitalskou stravu.
Pacienti měli dodržovat následující doporučení:
- Do pokrmů nepřidávejte sůl při vaření, ani u stolu.
- Vyhýbejte se uzeninám, sýrům, mléčným výrobkům a konzervovaným potravinám.
- Těstoviny a chléb zaměňte za nízkoproteinové alternativy.
- Jezte 4–5 porcí ovoce a zeleniny denně.
- Maso, ryby a vejce jsou povoleny jednou denně v rozumném množství.
- Jednou nebo dvakrát týdně je možné zařadit těstoviny s luštěninami místo masa, ryb nebo vajec.
Jednoduchost je efektivnější
Ačkoli po 6 měsících sledování měly obě diety za následek pokles příjmu bílkovin a snížené vylučování dusíku a fosfátů močí, tento pozitivní efekt se výrazněji projevil u pacientů, kteří měli dodržovat 6 jednoduchých pravidel. Plazmatické hladiny fosfátu, hydrogenuhličitanu, parathormonu a chloridu sodného v moči zůstaly stabilní u všech pacientů.
Navíc bylo zjištěno, že dietu danou 6 výše uvedenými pravidly dodržovalo 70 % všech pacientů na rozdíl od pouhých 44 % ve druhé skupině nemocných. Přičemž dodržování diety bylo definováno jako konzistentní příjem bílkovin v množství 0,7 až 0,9 g/kg/den. Zjednodušený dietní režim daný 6 základními pravidly tak vedl nejen k lepším zdravotním výsledkům, ale také k lepšímu dodržování ledvinné diety. Podobné studie dokazují, že srozumitelnost zdravotnických informací je nezbytná k zajištění spolupráce pacientů, a tím k poskytování kvalitnější zdravotní péče.
Zdroje: www.renalandurologynews.com/…icle/448001/ http://link.springer.com/…7-015-1172-5
25. 11. 2015 | Redakce | Nefrologie pod drobnohledem