6 tipů pro snížený příjem bílkovin
Pokud se pacienti s chronickým onemocněním řídí šesti jednoduchými pravidly, může být snaha o dodržení sníženého příjmu bílkovin efektivnější než při tradičních výživových doporučeních. Naznačuje to alespoň malá italská studie.
6 zásad versus tradiční výživová doporučení
57 pacientů s chronickým onemocněním ledvin (stadia 3b až 5) bylo rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina měla dodržovat 6 jednoduchých dietních pravidel, druhá skupina pacientů pak byla poučena o standardní ledvinné dietě s nízkým obsahem bílkovin (0,8 g/kg/den).
Jednoduše splnitelné kroky
6 dietních zásad bylo založeno na stejných principech jako standardní ledvinná dieta (výběr potravin s nízký obsahem bílkovin, sodíku a fosfátů a konzumace menších porcí), ale byly formulovány do jednoduše splnitelných kroků pro pacienty, kteří konzumují typickou jihoitalskou stravu. Pacienti měli dodržovat následující doporučení: 1. Do pokrmů nepřidávejte sůl při vaření, ani u stolu. 2. Vyhýbejte se uzeninám, sýrům, mléčným výrobkům a konzervovaným potravinám. 3. Těstoviny a chléb zaměňte za nízkoproteinové alternativy. 4. Jezte 4-5 porcí ovoce a zeleniny denně. 5. Maso, ryby a vejce jsou povoleny jednou denně v rozumném množství. 6. Jednou nebo dvakrát týdně je možné zařadit těstoviny s luštěninami místo masa, ryb nebo vajec.
Tipy na recepty
Trápí vás co vařit při ledvinové dietě? Prozkoumejte recepty připravené v souladu s potřebami pacientů s onemocněním ledvin. Recepty pro vás kontrolují nutriční specialistky B. Braun. Nemusíte se tedy obávat vyzkoušet cokoli, co vám v našem menu padne do oka. Každý recept je navržen tak, aby nejen chutnal, ale zároveň respektoval nutriční omezení spojená s onemocněním ledvin.
Těšit se můžete na lehké předkrmy, jarní saláty, polévkové krémy, hlavní chody i sladké dezerty. Veškeré recepty naleznete zde.
Jednoduchost je efektivnější
Ačkoli po 6 měsících sledování měly obě diety za následek pokles příjmu bílkovin a snížené vylučování dusíku a fosfátů močí, tento pozitivní efekt se výrazněji projevil u pacientů, kteří měli dodržovat 6 jednoduchých pravidel. Plazmatické hladiny fosfátu, hydrogenuhličitanu, parathormonu a chloridu sodného v moči zůstaly stabilní u všech pacientů. Navíc bylo zjištěno, že dietu danou 6 výše uvedenými pravidly dodržovalo 70 % všech pacientů na rozdíl od pouhých 44 % ve druhé skupině nemocných. Přičemž dodržování diety bylo definováno jako konzistentní příjem bílkovin v množství 0,7 až 0,9 g/kg/den. Zjednodušený dietní režim daný 6 základními pravidly tak vedl nejen k lepším zdravotním výsledkům, ale také k lepšímu dodržování ledvinné diety. Podobné studie dokazují, že srozumitelnost zdravotnických informací je nezbytná k zajištění spolupráce pacientů, a tím k poskytování kvalitnější zdravotní péče.
Zdroje:
www.renalandurologynews.com/chronic-kidney-disease-ckd/researchers-6-ti…
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10157-015-1172-5