6 tipů pro snížený příjem bílkovin

Pokud se pacienti s chronickým onemocněním řídí šesti jednoduchými pravidly, může být snaha o dodržení sníženého příjmu bílkovin efektivnější než při tradičních výživových doporučeních. Naznačuje to alespoň malá italská studie.

6 zásad versus tradiční výživová doporučení

57 pacientů s chronickým onemocněním ledvin (stadia 3b až 5) bylo rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina měla dodržovat 6 jednoduchých dietních pravidel, druhá skupina pacientů pak byla poučena o standardní ledvinné dietě s nízkým obsahem bílkovin (0,8 g/kg/den).

Jednoduše splnitelné kroky

6 dietních zásad bylo založeno na stejných principech jako standardní ledvinná dieta (výběr potravin s nízký obsahem bílkovin, sodíku a fosfátů a konzumace menších porcí), ale byly formulovány do jednoduše splnitelných kroků pro pacienty, kteří konzumují typickou jihoitalskou stravu.

Pacienti měli dodržovat následující doporučení:

1. Do pokrmů nepřidávejte sůl při vaření, ani u stolu.
2. Vyhýbejte se uzeninám, sýrům, mléčným výrobkům a konzervovaným potravinám.
3. Těstoviny a chléb zaměňte za nízkoproteinové alternativy.
4. Jezte 4-5 porcí ovoce a zeleniny denně.
5. Maso, ryby a vejce jsou povoleny jednou denně v rozumném množství.
6. Jednou nebo dvakrát týdně je možné zařadit těstoviny s luštěninami místo masa, ryb nebo vajec.

Jednoduchost je efektivnější

Ačkoli po 6 měsících sledování měly obě diety za následek pokles příjmu bílkovin a snížené vylučování dusíku a fosfátů močí, tento pozitivní efekt se výrazněji projevil u pacientů, kteří měli dodržovat 6 jednoduchých pravidel. Plazmatické hladiny fosfátu, hydrogenuhličitanu, parathormonu a chloridu sodného v moči zůstaly stabilní u všech pacientů.

Navíc bylo zjištěno, že dietu danou 6 výše uvedenými pravidly dodržovalo 70 % všech pacientů na rozdíl od pouhých 44 % ve druhé skupině nemocných. Přičemž dodržování diety bylo definováno jako konzistentní příjem bílkovin v množství 0,7 až 0,9 g/kg/den.
Zjednodušený dietní režim daný 6 základními pravidly tak vedl nejen k lepším zdravotním výsledkům, ale také k lepšímu dodržování ledvinné diety. Podobné studie dokazují, že srozumitelnost zdravotnických informací je nezbytná k zajištění spolupráce pacientů, a tím k poskytování kvalitnější zdravotní péče.

Zdroje:
www.renalandurologynews.com/chronic-kidney-disease-ckd/researchers-6-ti…
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10157-015-1172-5

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme