Draslík a chronické onemocnění ledvin

Draslík je minerál, který ovlivňuje řízení nervových a svalových funkcí. Zajišťuje správný srdeční rytmus a je nezbytný pro zachování bilance tekutin a elektrolytů a vyrovnaného pH. Aby draslík mohl dobře zajišťovat tyto funkce, musí se jeho hladina v krvi pohybovat v rozmezí 3,5 až 5,5 mmol/l. Ledviny pomáhají udržet hladinu draslíku na normální úrovni. Příliš vysoké nebo příliš nízké hladiny draslíku mohou být nebezpečné.

Vysoká hladina draslíku

Nízká hladina draslíku nebývá problémem pro lidi s onemocněním ledvin. Nedostatečná funkce ledvin u osob v pokročilých stadiích chronického onemocnění ledvin totiž neumožňuje odstranit přebytečný draslík z těla, takže se může v organizmu začít hromadit.

Důsledkem vysoké hladiny draslíku v krvi bývá nevolnost, slabost, pocit necitlivosti nebo mravenčení, pomalý tep, nepravidelná srdeční činnost, selhání srdce nebo dokonce náhlé úmrtí.

Pro lidi s chronickým onemocněním ledvin v terminálním stádiu je pro regulaci draslíku v těle nutná dialýza. Ta je při odstraňování přebytečného draslíku z krve velmi účinná. Mezi jednotlivými dialýzami nicméně jeho hladina v těle stoupá. Z tohoto důvodu by měla být omezena konzumace potravin bohatých na draslík.

Hladina draslíku v krvi se také zvyšuje v případě, že dojde k vynechání nebo zkrácení dialyzační léčby. To může způsobit nárůst hladiny draslíku v krvi na nebezpečnou úroveň, vést k nepravidelné činnosti srdce nebo dokonce způsobit zástavu srdce.

Jak zabránit vysokým hladinám draslíku?

  • Sledujte svůj jídelníček. Omezte potraviny, které mají vysoký obsah draslíku.
  • Dodržuje doporučené množství ovoce a zeleniny.
  • Omezte konzumaci mléka a mléčných výrobků.
  • Odstraňujte tekutinu z konzervovaného ovoce nebo zeleniny.
  • Vyhněte se náhražkám soli a jiného koření, které obsahují draslík.
  • Pečlivě pročítejte etikety u výrobků "s nízkým obsahem soli" nebo "s nízkým obsahem sodíku", abyste si byli jisti, že neobsahují přísady s obsahem draslíku, jako např. chlorid draselný.
  • Dávejte pozor na velikost porcí. Téměř všechny potraviny obsahují nějaký draslík, takže i ty s nízkým obsahem draslíku se mohou stát jeho bohatým zdrojem, pokud jsou konzumovány ve velkých množstvích.
  • Nevynechávejte dialyzační léčbu. Zůstaňte na dialýze pro celou potřebnou dobu. Dodržení doby léčby je nutné pro dostatečné očištění krve.
  • Zeleninu s vysokým obsahem draslíku nejprve vyluhujte ve vodě, odstraníte tak část draslíku (oloupanou a na malé kousky nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a nechte namočenou po dobu nejméně čtyř hodin, vodu slijte a zeleninu opláchněte čistou vodou).

Zdroj: http://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/diet%20basics/p…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme