Příliš mnoho soli může oslabovat imunitní systém

Strava s vysokým obsahem soli má nejen negativní vliv na krevní tlak, ale pravděpodobně také na imunitní systém. Německá studie zjistila, že myši krmené stravou s vysokým obsahem soli trpěly mnohem závažnějšími bakteriálními infekcemi. Navíc i lidé, kteří denně konzumovali šest gramů soli navíc, vykazovali výrazné narušení imunitní funkce těla.

6 gramů soli navíc způsobilo zhoršení imunity
=============================================

Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli denně zkonzumovat maximálně 5 gramů soli. Toto množství odpovídá přibližně jedné lžičce soli. Ve skutečnosti však tento limit většina západní populace značně překračuje.
Nejnovější studie německých vědců nyní naznačuje, že nadměrný příjem soli kromě negativního vlivu na krevní tlak také významně oslabuje fungování imunitního systému. Výzkumníci testovali dobrovolníky, kteří kromě svého denního příjmu konzumovali navíc dalších šest gramů soli. To je zhruba množství obsažené ve dvou jídlech rychlého občerstvení (např. ve dvou hamburgerech a ve dvou porcích hranolků). Po jednom týdnu vědci všem zkoumaným osobám odebrali krev a zkoumali granulocyty. Imunitní buňky zvládaly boj s bakteriemi mnohem hůře poté, co testované osoby začaly jíst stravu s vysokým obsahem soli.

Sůl je účinná proti infekci pouze v kůži
=========================================

Toto zjištění je však poměrně překvapivé, protože některé dřívější studie naznačovaly pravý opak. Například infekce některých kožních parazitů u laboratorních zvířat se hojí výrazně rychleji, pokud konzumují dietu s vysokým obsahem solí: Makrofágy, což jsou imunitní buňky, které napadají a pohlcují parazity, jsou totiž zvláště aktivní v přítomnosti soli. Někteří odborníci měli tudíž za to, že chlorid sodný spíše podporuje funkci imunitního systému.
Tělo však udržuje koncentraci soli v krvi a v různých orgánech do značné míry konstantní, jinak by byly narušeny důležité biologické procesy. Jedinou výjimkou je kůže, která v těle funguje jako rezervoár soli. To je důvod, proč je vyšší hladina chloridu sodného v kůži účinná v boji proti některým kožním onemocněním.

Zvýšené vylučování soli ledvinami zhoršuje fungování imunitních buněk
=====================================================================

Ostatní části těla však nejsou vystaveny zvýšenému množství soli konzumované potravou jako kůže. Místo toho je sůl odfiltrována ledvinami a vylučována močí. A tady začíná hrát roli další mechanismus: Ledviny mají senzor, který aktivuje funkci vylučování nadbytečné soli. Jako nežádoucí vedlejší účinek však tento senzor také způsobuje hromadění tzv. glukokortikoidů v těle. A ty zase inhibují funkci granulocytů, nejběžnějšího typu imunitních buněk v krvi.
Granulocyty jsou účinné zejména v boji proti bakteriím. Nadměrný příjem soli tak může vykazovat negativní vliv na lidský imunitní systém.

Zdroj: https://medicalxpress.com/news/2020-03-salt-weakens-immune.html

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme