Jak onemocnění ledvin souvisí s onemocněním srdce?

Poškozené ledviny vysoce zvyšují riziko kardiovaskulárního onemocnění - tento fakt je však velmi často přehlížený. Světový den ledvin (10. března 2011) svým heslem „Chraňte své ledviny, pomůžete svému srdci“ vyzývá všechny s ohroženými ledvinami, aby si při návštěvě lékaře nechali vyšetřit také své srdce!

"Více informací o Světovém dni ledvin":/akce/svetovy-den-ledvin-2011

Jak je chronické onemocnění ledvin časté?
Bílkovinu v moči nebo sníženou filtrační funkci ledvin má asi 10% lidí. S vyšším věkem filtrační funkce ledvin klesá a podíl lidí se sníženou filtrační funkcí ledvin roste.

Jak se dá chronické onemocnění ledvin zjistit?
Jednoduchým vyšetřením moči (průkaz bílkoviny diagnostickým proužkem) a vyšetřením tzv. kreatininu v krvi. Toto vyšetření umožňuje odhadnout filtrační funkci ledvin.

Jaká je normální filtrační funkce ledvin?
Ledviny normálně odfiltrují odpady látkové přeměny z asi 120 ml krevní plazmy. Denně ledviny filtrují asi 180 l krevní plazmy. Každý litr krevní plazmy tedy projde ledvinovým filtrem asi 60x za den.

Jaké jsou důsledky snížené filtrační funkce ledvin?
Poškozené ledviny neodstraňují dostatečně odpady látkové přeměny, vodu i sůl. Následkem může být zadržování vody a soli v těle projevující se váhovým přírůstkem. Zplodiny látkové přeměny mohou poškozovat různé orgány.

Jaké potíže mají pacienti se sníženou filtrační funkcí ledvin?
Lehké snížení filtrační funkce ledvin se obvykle neprojevuje žádnými příznaky, proto je nutné u osob v riziku onemocnění ledvin vyšetřovat moč a některé krevní testy. Pokročilé snížení filtrační funkce ledvin se obvykle projevují únavou, nevýkonností, mohou být zažívací potíže a váhový přírůstek. Potíže jsou ale nepříznačné, podobné potíže mohou mít i pacienti s nemocemi jiných orgánů.

Kdo je v riziku onemocnění ledvin a měl by být pravidelně kontrolován?
Na onemocnění ledvin bychom měli myslet u všech lidí nad 50 let, pacientů s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, srdečním onemocněním a onemocněním ledvin v rodině.

Jak často by měla být u rizikových osob vyšetřována moč a filtrační funkce ledvin?
Pokud jde o prevenci, mělo by stačit vyšetření obou parametrů jednou ročně.

Jak souvisí onemocnění ledvin s onemocněním srdce?
Pacienti s onemocněním ledvin mají vyšší riziko onemocnění srdce. Pokud zjistíme chronické onemocnění ledvin, měli bychom tedy myslet i na možnost současného onemocnění srdce.

Proč souvisí onemocnění ledvin s onemocněním srdce?
Pacienti s chronickým onemocněním ledvin mají často více tzv. rizikových faktorů srdečních onemocnění, např. vysoký krevní tlak, vyšší hladiny glukózy v krvi a také poruchu přeměny tuků. Kromě toho mají pacienti s chronickým onemocněním ledvin některé další rizikové faktory srdečního onemocnění, např. nedostatek červených krvinek, zvýšené množství soli a vody v těle v důsledku jejich nedostatečného vylučování do moči.

Jak se onemocnění srdce u pacientů s onemocněním ledvin léčí?
Snažíme se ovlivňovat známé rizikové faktory stejně jako u pacientů bez onemocnění ledvin, snažíme se tedy např. dosáhnout co nejlepší kontroly krevního tlaku, glukózy a cholesterolu v krvi. Kromě toho ovlivňujeme i další zmíněné faktory, např. množství soli a tekutin v těle.

Je možné u pacientů se sníženou filtrační funkcí ledvin zabránit jejich selhání?
Současná léčba významně zpomaluje rychlost ztráty filtrační funkce ledvin a oddaluje vývoj selhání ledvin. Ne vždy se ale podaří vývoji selhání ledvin zabránit.
Jaký má vliv na srdce, pokud se podaří zabránit zhoršování filtrační funkce ledvin?
Významný, zhoršování filtrační funkce ledvin je spojeno se zvyšujícím se rizikem srdečního onemocnění a jeho komplikací.

Na koho se mám obrátit s dotazem na fungování svých ledvin?
Váš praktický lékař vám pravděpodobně v rámci běžných kontrol vyšetřoval moč a také tzv. kreatinin v séru a může vás proto o stavu vašich ledvin informovat. V případě opakovaného nálezu v moči a snížení filtrační funkce ledvin může praktický lékař konzultovat váš nález s lékařem, který se zabývá nemocemi ledvin, nefrologem.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme