Kreatinin

Každý, kdo podstoupil alespoň základní nefrologické vyšetření, se jistě setkal s pojmem kreatinin. Jde o látku, která vzniká v našem těle a pro některé své specifické vlastnosti je vhodná pro zjišťování toho, zda naše ledviny správně fungují.

Co je to kreatinin?

Kreatinin je látka vznikající ve svalech jako konečný produkt odbourávání kreatinfosfátu, který je zdrojem energie pro svalový stah. Množství kreatininu, které denně vytvoříme a následně vyloučíme je pro každého z nás víceméně konstantní, závisí hlavně na množství svalové hmoty, tvorbě kreatininu ve svalech, míře vylučování ledvinami a složení stravy. Po vyloučení do moče se kreatinin již zpět do krve nevstřebává, jeho hladina v krvi tak závisí na filtrační schopnosti ledvin a je tedy vhodným kritériem pro stanovení funkčního stavu našich ledvin. Jestliže dojde k poškození ledvinné tkáně, bude kreatinin odstraňován z krve do moče za cenu rostoucí koncentrace kreatininu v krvi.

Kreatinin v krvi

Zjišťování kreatininu v krvi je základní screeningové vyšetření funkce ledvin používané v běžné klinické praxi. Jedná se o metodu pouze orientační, protože koncentrace kreatininu stoupá, až když je poškozeno více než 50 % funkčních ledvinné tkáně.

Clearance kreatininu

K přesnějšímu odhadu funkce ledvin se využívá tzv. clearence kreatininu. Clearence (česky „očištění, odstranění“) představuje množství krve, které se očistí za jednotku času od určité látky. Různá onemocnění mohou snížit schopnost ledvin očišťovat krev od kreatininu (a dalších odpadních látek). Clearance ledvin klesá a stejné množství vyloučeného kreatininu je vylučováno za cenu vyšší hladiny v krvi. Pro lepší představu můžeme přirovnat hladinu kreatininu k vodě v přehradě a klesající funkci ledvin k stále větší přehradní zdi. Pokud je zeď nízká - ledviny zdravé, pak je vody v přehradě málo - kreatinin nízký. Je-li zeď vysoká - funkce ledvin nízká - , protéká vrchem sice stejné množství vody, ale přehrada se zvětšuje, stejně jako do moči odchází sice stejné množství kreatininu, ale v krvi kreatininu přibývá. Pro výpočet clearance kreatininu se určují koncentrace kreatininu v krvi a v moči a daný objem moči vyloučený za 24 hodin, navíc se přihlíží i k věku, pohlaví a tělesné výšce. Čím nižší je filtrační schopnost ledvin, tím je nižší hodnota kreatininové clearance. 

Zdroje: 
http://www.toplekar.cz 
http://www.ledvinyprogres.cz 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme