Zdravý životní styl

Sodík, draslík, fosfor – jednoduché tipy pro ledvinovou dietu

Dieta doporučená pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin se řídí mnoha pravidly a může se zejména zpočátku zdát pro pacienty příliš komplikovanou. Cílem je to, aby strava dodala organismu dostatek důležitých živin, ale zároveň aby nemocné ledviny nebyly zatěžovány nadměrným množstvím odpadních látek, které již nejsou schopny dokonale vyloučit z těla ven. Kromě omezení příjmu bílkovin a tekutin je třeba často snížit také příjem minerálních látek, jako jsou draslík, sodík a fosfor.

Tipy pro kontrolu sodíku ve stravě

Sodík ovlivňuje rovnováhu tekutin v těle. Jeho vyšší příjem je při onemocnění ledvin nebezpečný zejména proto, že na sebe váže vodu a způsobuje tak hromadění tekutin v těle. To se projevuje např. vznikem otoků nebo zvyšováním krevního tlaku.

  • Kontrolujte etikety potravin ohledně obsahu soli. Zkuste vždy odhadnout množství soli, které můžete přijmout v jedné obvyklé porci dané potraviny.
  • Používejte méně soli při vaření. Pozor na hotové kořenící směsi, které mohou obsahovat velké množství soli. Raději použijte k ochucení jednotlivé druhy koření nebo čerstvé bylinky. Hotové jídlo si u stolu již nepřisolujte.
  • Pokud je to možné, dávejte přednost raději čerstvým potravinám (maso, zelenina, ovoce) před konzervovanými, zmraženými výrobky nebo jinak průmyslově zpracovanými potravinářskými výrobky, protože ty obvykle obsahují vyšší množství sodíku (a navíc i fosforu).

Recepty vhodné pro pacienty s onemocněním ledvin

Váháte, jaká jídla jsou vhodná pro člověka s onemocněním ledvin? Nahlédněte do naší složky recepty, kde naleznete přehledné popisy a inspirace na vhodná jídla. Recepty pro vás kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, proto se nemusíte obávat a s chutí se pustit do kteréhokoli z nich. 

V přehledu receptů vás čeká nejen příprava hlavního chodu, ale též rozmanitá nabídka polévek, dezertů i sladkých moučníků, které naleznete v seznamu receptů zde.

Tipy pro kontrolu draslíku ve stravě 

Draslík hraje důležitou roli při udržování srdečního rytmu a svalových kontrakcí. Vysoké hladiny draslíku v krvi mohou významně narušit fungování svalů i srdeční činnost. Máte-li předepsanou dietu s omezeným příjmem draslíku, zkuste se držet následujících tipů.

  • Potraviny s vysokým obsahem draslíku (banán, pomerančový džus, mléko atd.) zařazujte do jídelníčku v menších porcích.
  • Nejezte současně více potravin s vysokým obsahem draslíku.
  • Kontrolujte seznam aditiv na etiketách potravinářských výrobků bez soli nebo s nízkým obsahem soli. Výrobci často přidávají do potravin namísto chloridu sodného chlorid draselný (E 508) jako dochucovadlo dodávající slanost, což by mohlo navýšit váš denní příjem draslíku.

Tipy pro kontrolu fosforu ve stravě

Fosfor významně ovlivňuje zdraví kostí. Zvýšená hladina fosforu přispívá k rozvoji tzv. kostní nemoci projevující se narušením stavby kostí. Vyzkoušejte tyto tipy:

  • Užívejte s jídlem vazače fosfátů, pokud vám byly předepsány.
  • Fosfor se často nachází jako součást potravinářských přísad v průmyslově zpracovaných potravinách (např. zmrazené, instantní a konzervované potraviny, trvanlivé pečivo, kolové nápoje atd.). Omezte tedy jejich konzumaci.
  • Používejte v kuchyni tlakový hrnec. Nedávný výzkum naznačuje, že vařením masa v tlakovém hrnci můžeme výrazně snížit obsah fosforu.
  • K potravinám bohatým na fosfor patří také maso, mléčné výrobky, luštěniny, kakao či oříšky atd. Zde je vhodné hlídat si velikost porcí.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/the-kidney-diet-why-do-i-have

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme