Alportův syndrom

Alportův syndrom je dědičné onemocnění, které postihuje především glomeruly, drobná klubíčka jemných cévek v ledvinách, která filtrují odpadní látky z krve. Nemoc byla poprvé popsána anglickým lékařem A. C. Alportem. Alportův syndrom je způsoben změnami genů (mutací), které ovlivňují syntézu kolagenu typu IV, vláknité bílkoviny, která je důležitá pro normální strukturu a funkci glomerulů.

Jaké jsou příznaky?

Alportův syndrom vždy postihuje ledviny. Mnoho lidí má také problémy se sluchem a zrakem, protože kolagen typu IV je nezbytný pro strukturu a funkci vnitřního ucha a oka. U chlapců se onemocnění ledvin projevuje již od dětství, hlavním symptomem je přítomnost krve v moči (hematurie). Kromě toho do moči unikají i bílkoviny. Filtrace moči se postupně snižuje a dochází k selhávání ledvin. U většiny dívek se objevuje obvykle pouze mikroskopická hematurie, která může být detekována pouze pod mikroskopem. Asi u 80 % chlapců s Alportovým syndromem se objevuje oboustranná progresivní ztráta sluchu. U žen je toto riziko méně časté a obvykle se projevuje později v průběhu života.

Jak vážný je Alportův syndrom?

Alportův syndrom způsobuje postupné poškození ledvin. U všech chlapců vede až ke konečnému selhání ledvin a nutnosti dialýzy nebo transplantace, často již během dospívání nebo u mladých dospělých. U některých mužů se selhání ledvin může objevit až ve věku 40−50 let. U většiny dívek postižených syndromem se selhání ledvin nerozvíjejí. Nicméně s přibývajícím věkem se zvyšuje jeho riziko.

Léčba a výhled do budoucna

V současné době neexistuje žádná specifická léčba Alportova syndromu. Terapie a režimová doporučení jsou obdobná jako u jiných onemocnění ledvin. Transplantace je obvykle nejefektivnější metodou léčby ve fázi blížícího se selhání ledvin.
Vědci nedávno izolovali gen zodpovědný za Alportův syndrom a odhalili tři mutace tohoto genu. Tento objev nejen ulehčí diagnózu syndromu, ale otevírá možnost pro budoucí genovou terapii tohoto onemocnění.

Zdroj: http://www.kidney.org/atoz/content/Alport.cfm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme