Možné komplikace

Časté oční problémy u lidí s onemocněním ledvin nebo na dialýze

Zrakové potíže se při chronickém onemocnění ledvin mohou objevit bez předchozích varovných příznaků. Riziko očních problémů zvyšuje také vysoký krevní tlak a diabetes mellitus. Pokud patříte mezi rizikové skupiny, měli byste pravidelně navštěvovat očního lékaře. Nedostatek péče o vaše oči může vést k závažným zdravotním problémům nebo k trvalé slepotě.

Podrážděné oči, retinopatie, glaukom

Problémem mohou být suché, červené oči, pálení a řezání v očích. Tyto příznaky se mohou objevit v souvislosti se syndromem suchého oka v důsledku nedostatečného omývání povrchu oka slzami. Podráždění však může způsobit také ukládání vápníku a fosfátu v oblasti oka. Může být postižena rohovka, spojivka i bělima. Pomoci v tomto případě může regulace hladiny vápníku a fosfátů v krvi a zvlhčovací kapky do očí, tzv. umělé slzy. Uvedené příznaky však mohou způsobit i jiné zdravotní potíže než onemocnění ledvin, takže je nutné navštívit očního lékaře, abyste zjistili správnou příčinu svých problémů.

Retinopatie je poškození drobných krevních cév v sítnici způsobené diabetem nebo vysokým krevním tlakem. Retinopatie se vyvíjí postupně, ze začátku bez příznaků, dokud není ovlivněno vidění. Někdy poškozené cévy vytvářejí jizevnatou tkáň, která způsobuje uvolnění sítnice. To může mít za následek poškození zraku nebo slepotu a musí být okamžitě zahájena léčba. Vysoký krevní tlak a diabetes jsou také rizikovými faktory pro vznik glaukomu (neboli zeleného očního zákalu), při němž se uvnitř oka hromadí nitrooční tekutina, která nemůže odtékat a způsobuje zvýšený nitrooční tlak. Ten utlačuje oční cévy přivádějící kyslík a živiny do optického nervu v zadní části oka. Příliš velký nitrooční tlak může optický nerv poškodit, čímž se zpomalí nebo zastaví přenos zrakových signálů do mozku a může dojít k částečné nebo celkové ztrátě vidění. Také dialýza může způsobit změny tlaku v oku.

Pečujte o svůj zrak

Léčba vysokého krevního tlaku a diabetu má význam i pro vaše ledviny a oči. Dodržujte doporučení lékaře ohledně stravování, cvičení a užívání léků. Pravidelně si kontrolujte hladinu glukózy a krevní tlak podle doporučení lékaře. Přestaňte s kouřením – kouření poškozuje cévy v celém těle a zvyšuje tedy také riziko poškození očních cév.

Zdroj: www.kidney.org/newsletter/kidney-disease-dialysis-and-your-eyes

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme