Cvičení na speciálním kole během dialýzy zlepšilo zdraví srdce

Lidé s chronickým onemocněním ledvin jsou více ohroženi onemocněním srdce, které se sníženou funkcí ledvin bezprostředně souvisí. Nedávná britská studie si kladla za cíl zjistit, zda by speciální cvičení během dialýzy mohlo tyto přidružené komplikace snížit.

Půlhodinka cvičení zlepšuje srdeční parametry
=====================
Pravidelný pohyb je pro lidi na dialýze důležitý z mnoha důvodů (kontrola váhy, snížení krevního tlaku), ale zejména kvůli vysokému riziku srdečních onemocnění. Účastníci studie měli možnost během pravidelných dialýz provádět 30 minut středně intenzivního cvičení na speciálně upraveném rotopedu. Po šesti měsících všichni podstoupili vyšetření srdce pomocí magnetické rezonance a výsledky byl porovnávány s nálezy získanými před zahájením studie. Pacienti, kteří pravidelně provozovali fyzickou aktivitu, vykazovali zlepšení v několika rizikových aspektech – v menší míře se u nich objevovalo zvětšení orgánu (hypertrofie), zjizvení srdečního svalu i tuhost hlavních krevních cév.

Pohyb – efektivní využití času na dialýze
=====================
Podle autorů studie je zřejmé, že fyzická aktivita u pacientů s chronickým onemocněním srdce významně zlepšuje zdraví a zejména pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění. Na druhé straně je pravda, že dialyzovaní pacienti stráví každý týden mnoho hodin v dialyzačním centru a zbývá jim málo času na další aktivity. Proto pohybová aktivita prováděná přímo během dialyzační léčby přispívá nejen k lepšímu zdraví pacientů, ale zároveň efektivně využívá dobu, po kterou jsou připojení ke svým dialyzačním přístrojům.

Zdroj:

https://kidneyresearchuk.org/2021/04/08/cycling-on-dialysis-improves-he…

https://www.news-medical.net/news/20210408/Moderate-cycling-during-dial…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme