Domácí hemodialýza

Domácí hemodialýza v Česku na vzestupu

Velkou předností domácí dialýzy je především to, že probíhá v domácím prostředí a pacienti si ji mohou organizovat podle svých potřeb, bez nutnosti dojíždění do dialyzačního centra. Vývoj přístrojové techniky v oblasti náhrady funkce ledvin jde rychle kupředu, proto kromě tradiční a dobře známé metody peritoneální dialýzy lze v posledních letech v pohodlí domova využít i zařízení pro provádění hemodialýzy.

Domácí hemodialýza je plně hrazena z pojištění 

Zatím se domácí hemodialýza využívá jen v omezené míře, odhaduje se, že na konci roku 2020 se touto metodou léčilo 50 až 60 osob se selháním ledvin, což je zhruba 0,7 % všech dialyzovaných nemocných. Ale odborníci věří, že se brzo její použití výrazněji rozšíří. Tomuto trendu jistě napomáhá i skutečnost, že v Česku je domácí hemodialýza plně hrazená zdravotní pojišťovnou. Společnost B. Braun Avitum, přední poskytoval dialyzační péče, pro domácí hemodialýzu v současnosti nabízí dva přístroje: přístrojem Dialog+, který je možné využívat od roku 2016, a od jara 2020 je v České republice dostupná Physidia S3, přístroj vyrobený speciálně pro domácí hemodialýzu

Pohodlí, praktičnost a snadné použití

Posledně jmenovaný přístroj, Physidia S3, je na první pohled mnohem lehčí a prostorově méně náročnější. Používá předpřipravené sterilní vaky s dialyzačním roztokem, a proto nepotřebuje přívod vody. Odpadá tak i nutnost stavebních úprav v domácnosti a vnitřní dezinfekce přístroje. Jediné, co ke spuštění přístroje pacient potřebuje, je elektrická zásuvka. Praktickou součástí setu je i odolný transportní kufr na cestování. Jak se ukazuje, také provoz přístroje je snadno zvládnutelný i pro laiky. Po pečlivém proškolení zdravotníky pacienti ztrácejí obavy z toho, že by obsluhu nezvládli.

Jak zvýšit počet nemocných na domácí dialýze?

Ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum MUDr. Martin Kuncek má na tuto otázku jednoznačnou odpověď: „V první řadě to spočívá v zapojení a motivaci pacientů. Měli bychom je edukovat znovu a znovu v tom, že mají mít aktivnější přístup ke svému vlastnímu zdraví, a dostatečně je informovat o nabídce současných moderních technologií. Stejně tak je potřeba tuto myšlenku šířit mezi zdravotníky, aby případné bariéry, které dneska cítíme, byly překonány a my jsme se začali řídit podle toho, co je nejlepší pro pacienta, nikoliv pro zdravotnický personál“.

Zdroj: https://www.braunoviny.cz/domaci-hemodialyza-bez-mytu-barier-0

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme