Dialýza v dialyzačním středisku

I ve vysokém věku je dialýza možná

Damoklův meč, který se neustále vznáší nad vztahem dialyzovaný pacient – lékař, je otázka týkající se očekávané délky života. Otázka „Jak dlouho ještě budu žít?“ se dá sotva korektně zodpovědět, ačkoliv to pacient často očekává. Ani statistické průměrné hodnoty nezodpovídají naléhavý dotaz pacientů a jejich příbuzných. Výsledky jedné aktuální kanadské studie však mohou poskytnout důležitou informaci týkající se prognózy starších pacientů, kteří musí začít s dialýzou. Podle analýzy vědců z Calgary a Toronta je sice očekávaná délka života při začátku dialýzy ve vyšším věku nízká, přesto se, alespoň v Kanadě, během krátkého časového období zvýšila o 20 %.

Kanadská studie

Celkem byla analyzována data od 14 512 pacientů ve věku 65 let a více, kteří v časovém období 1990 do 1999 začali s hemodialyzační terapií. Vědce obzvláště zajímalo, jestli se očekávaná délka života nějak změnila ve srovnání 2 časových období: časového období 1 (1990-1994) a časového období 2 (1995-1999). A sice u 2 věkových skupin pacientů, první ve věku 65-74 let a druhé ve věku 75 a více. Pacienti byli sledování od okamžiku začátku dialýzy až do své smrti, transplantace ledvin, jiného důvodu nedosažitelnosti nebo až do konce studie (31. 12. 2004). Ukázalo se, že se mezi obdobím 1 a 2 výrazně zvýšil podíl pacientů, u kterých se začalo s dialýzou po 75. roku života. Ačkoliv v obou obdobích se u pacientů stále častěji objevovaly doprovodné nemoci (např. diabetes nebo srdečně-cévní onemocnění), vzrostla ve věku 65-74 očekávaná délka života o významných 15-20 %. U ještě starších pacientů byl přírůstek očekávané délky života opět významný, i když ne tolik výrazný.

Příčina zvýšení délky života je nejasná

Studie měla vyšetřit, jak dlouho přežívají pacienti, kteří nastoupili na dialýzu po 65. roce života a nebyla založena na tom, aby vysvětlila silné prodloužení délky života u pacientů, kteří začali s dialýzou v druhém časovém období. Jisté je, že registrovaný přírůstek očekávané délky života u starších a starých dialyzovaných pacientů je daleko vyšší než přírůstek očekávané délky života kanadského obyvatelstva jako celku. Další možností, jak tento nárůst vysvětlit, by mohly být změny v samotné dialyzační léčbě (novější membrány, jiné technologie), pokroky v medicíně celkově nebo nové modernější léky. Autoři spekulují o tom, že za vším může být také zvýšená pozornost veřejnosti zaměřená na chronické onemocnění ledvin, vedoucí k včasně nasazené dialyzační léčbě.

Závěr

Přes tato zveřejněná zlepšení zůstává očekávaná délka života osob, které se stanou po 65. roku života pacienty na dialýze, stále nízká (pod 5 let). Na druhé straně vysoký věk sám o sobě není žádným argumentem nezačít s dialýzou. Pokud se jedná o prognózu, nemělo by se diskutovat jen o průměrné očekávané délce života nýbrž také o vlivu dialýzy na kvalitu života.

Zdroje: 
http://www.dialyse.de

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme