Jak chránit zdraví srdce při onemocnění ledvin

Správně fungující ledviny pomáhají udržovat srdce v dobrém zdravotním stavu. U lidí s onemocněním ledvin se proto mohou objevit problémy se srdcem.

Zdravé ledviny – zdravé srdce

Ledviny vykonávají v těle více funkcí než jen filtrování odpadních látek a odstranění nadbytečné vody z krve. Pomáhají udržovat kosti ve zdravém stavu. Produkují hormon zvaný erytropoetin, který reguluje tvorbu červených krvinek. Tvoří enzym renin, který se podílí na kontrole krevního tlaku. A udržují v těle v rovnováze hladiny fosforu a vápníku, což je nezbytné pro správnou funkci srdce.

Při chronickém onemocnění ledvin se netvoří dostatek erytropoetinu, takže pacienti trpí nedostatkem červených krvinek (anémií). Ledviny naopak produkují příliš mnoho reninu, což způsobuje zvyšování krevního tlaku. Celý nežádoucí proces může být navíc podpořen narušením rovnováhy hladin fosforu a vápníku.

Jak bránit onemocnění srdce

Jestliže vaše ledviny nepracují správně, může to způsobit významné zdravotní komplikace postihující srdce. Pro ochranu srdce při chronickém onemocnění ledviny je důležité:

  • Mít pod kontrolou krevní tlak – vysoký krevní tlak představuje zvýšenou zátěž pro srdce, která může vést až k srdečnímu selhání. Pro udržení zdravých hodnot krevního tlaku je důležité jeho pravidelné měření, dieta s nízkým příjmem sodíku, omezit konzumaci alkoholu, skončit s kouřením, udržovat hmotnost v doporučeném rozmezí a pravidelně cvičit.
  • Absolvovat vyšetření na anémii a léčit ji – při anémii nejsou srdce a další orgány dostatečně okysličovány. Jelikož anémie může být jedním z faktorů přispívajících k srdečnímu selhání, je třeba jí věnovat dostatečnou pozornost a dodržovat pokyny lékaře ohledně léčby.
  • Kontrolovat hladiny minerálních látek – narušení rovnováhy hladin fosforu a vápníku v krvi může vést ke vzniku onemocnění srdce. Při vysoké hladině fosforu omezujte stravu s vysokým obsahem fosforu, případně užívejte vazače fosfátů. Při nízké hladině vápníku je možné užívat doplňky stravy s obsahem vápníku.

Zdroj: www.kidneyfund.org/kidney-today/keep-your-heart-healthy.html#.WJhvCUkix…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme