Jak oddálit zahájení dialýzy

Každý, komu je diagnostikováno chronické onemocnění ledvin, je konfrontován s obavami, že se jeho život dramaticky změní. Znepokojuje ho představa, že nebude schopen chodit do práce, vykonávat oblíbené sportovní aktivity či užívat si rodinného a společenského života. Pokud je však onemocnění ledvin diagnostikováno v časných stádiích, je možné dodržováním některých režimních opatření a úzkou spoluprací s lékařem funkci ledvin významně prodloužit.

Diabetes a vysoký krevní tlak

I když existuje mnoho příčin chronického onemocnění ledvin, nejčastějším důvodem bývá diabetes a vysoký krevní tlak. Udržení těchto dvou chorob pod kontrolou může pomoci prodloužit funkci ledvin.

Hladina glukózy v krvi by se u diabetiků měla pohybovat v přijatelném rozsahu a nemocní by měli užívat všechny předepsané léky. Hladina glykovaného hemoglobin A1c by měla být udržována pod 6,5 % a pacient by měl postoupit alespoň jednou za rok základní nefrologické vyšetření.

Nemocní s vysokým krevním tlakem by měli užívat léky podle pokynů svého lékaře. Léky na vysoký krevní tlak, jako jsou inhibitory ACE a beta-blokátory, snižují také riziko selhání ledvin.

Další onemocnění

K dalším častým příčinám poškození funkce ledvin patří IgA nefropatie, glomerulonefritida a lupus. Při těchto chorobách dochází k abnormální reakci imunitního systému, který způsobí zánětlivé procesy v ledvinách. Pro zpomalení choroby může lékař předepsat kortikosteroidy a další léky.

Chronické onemocnění ledvin může být také způsobeno infekcí, ucpáním vývodných močových cest nebo nadměrným užíváním některých léků (např. proti bolesti). Infekce může být někdy léčena antibiotiky. Překážky v močových cestách lze odstranit chirurgicky nebo jinými postupy. Pacient by měl všem lékařům-specialistům oznámit, že trpí chronickým onemocněním ledvin a poskytnout seznam všech léků, které užívá, včetně volně prodejných, aby se zabránilo dalšímu poškození ledvin.

Jak prodlužit funkci ledvin

Nekouřit − kouření urychluje progresi onemocnění ledvin.

• Dodržovat zdravý životní styl − zdravá strava, udržování optimální váhy a dostatek pohybu jsou nejen klíčem k lepšímu zdraví, ale také prevencí diabetu 2. typu.

Omezit sodík ve stravě − doporučuje se především osobám s vysokým krevním tlakem.

Omezit příjem bílkovina a fosforu ve stravě − může pomoci zpomalit progresi onemocnění ledvin.

V současné době pokračuje výzkum dalších potravin a léků a jejich vliv na oddálení selhání ledvin, jedná se např. o rybí tuk pro IgA nefropatii, antioxidanty atd.

Zdroj: http://www.davita.com/kidney-disease/overview/the-basics/how-to-delay-t…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme