Zdravý životní styl

Jak si na dialýze uchovat zdravé srdce?

U dialyzovaných pacientů se mnohem častěji než u běžné populace vyskytují srdečně-cévní onemocnění, jako je např. srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Toto zvýšené riziko je spojeno s onemocněním ledvin a dalšími souvisejícími zdravotními problémy, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Z tohoto důvodu je pro dialyzované pacienty velmi důležité dodržovat opatření, která pomáhají předcházet problémům se srdcem a cévami.

Kroky, které chrání vaše srdce

  • Udržujte pod kontrolou hladinu cukru v krvi, pokud máte diabetes – diabetes zvyšuje riziko aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění
  • Udržujte pod kontrolou krevní tlak - dodržujte svůj léčebný plán a doporučený příjem sodíku a tekutin, užívejte předepsané léky na snížení krevního tlaku.
  • Snižte vysokou hladinu cholesterolu v krvi - nechte si vyšetřit celkovou hladinu cholesterolu a dalších tuků v krvi. Pokud jsou zvýšené, bude nutné dodržovat nízkotučnou dietu a dostatečně se pohybovat. U některých pacientů mohou pomoci léky.
  • Dodržujte dietu pro zdravé srdce a cévy – omezte konzumaci potravin s vysokým obsahem nasycených tuků a cholesterolu, jako jsou vejce, plnotučné mléko a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku, smažená jídla atd. Jezte více potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, např. losos a tuňák, sardinky a lněný nebo řepkový olej.
  • Zvyšte fyzickou aktivitu – pravidelné cvičení přispívá k lepší kontrole hladiny cholesterolu a cukru v krvi, snížení vysokého krevního tlaku, redukci nadváhy, lepší kondici srdce a plic a psychické pohodě.
  • Dodržujte léčbu anémie - pacienti s chronickým onemocněním ledvin často trpí chudokrevností (nízkým počtem červených krvinek), což může vést k hypertrofii levé srdeční komory, tj. zesílení svalu na levé straně srdce. Anémie bývá léčena užíváním hormonu erytropoetin (podporuje tvorbu červených krvinek) a železa.
  • Udržujte hladiny vápníku a fosforu v rovnováze – jedním ze symptomů chronického onemocnění ledvin je ztráta vápníku z kostí a jejich následné oslabení. Vápník se také může ukládat v orgánech, kam nepatří, např. v srdci a cévách. Následkem může být infarkt nebo mrtvice. Důležité je dodržovat dietu s nízkým obsahem fosforu, užívat vazače fosfátů nebo vitamin D, který je nezbytný pro správný metabolismus vápníku.
  • Udržujte pod kontrolou hladinu homocysteinu - homocystein je aminokyselina, která se tvoří v těle. Vysoká hladina homocysteinu v krvi je spojena se zvýšeným rizikem srdečních a cévních potíží. Dostatek kyseliny listové, vitaminu B6 a vitaminu B12 pomáhá udržovat hladinu homocysteinu v normálním rozmezí.
  • Přestaňte kouřit - kouření zvyšuje pravděpodobnost rozvoje srdečních a cévních onemocnění.

Zdroj:http://www.kidney.org/atoz/content/hearthealthydialysis.cfm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme