Zdravý životní styl

Jak si ochutit jídlo bez soli

Jídlo ale může chutnat i při omezeném požívání soli, stačí použít jednoduché přísady. Ty sice slanou chuť zcela nenahradí, ale tendenci pokrmy dosolit mírní.

  • „Neslanost“ pokrmu částečně zastírá přídavek kořenové zeleniny při vaření nebo různé zelené natě, jako je petrželka, celer nebo libeček. K ochucení omáček, marinád a salátových dresinků lze použít čerstvě vymačkanou citronovou nebo limetkovou šťávu. Cibule a česnek dodejí chuťový základ při restování, přípravě polévek nebo omáček.
  • Byliny a koření, ať už čerstvé nebo sušené, mohou dodat pokrmům výraznější chuť. Zkuste přidat čerstvě nasekanou bazalku, koriandr, pažitku, kopr, oregano, petržel, rozmarýn, šalvěj, tymián. Můžete také zkombinovat svoje oblíbené sušené byliny a vytvořit si vlastní směsi koření.
  • Chuť dodají i nejrůznější oleje, lze je použít k zakápnutí jídla nebo do salátových dresinků a marinád, třeba sezamový olej, který se běžně používá v asijské kuchyni, nebo dýňový, lněný či olivový olej.
  • Ocet může podpořit chuť omáček a je dobrým základem pro salátové dresinky. kromě klasického kvasného lihového octa, můžete vyzkoušet jablečný ocet, vinný ocet, balzamikový či rýžový ocet.

Recepty s kořenovou zeleninou

Pro inspiraci můžete vyzkoušet recepty, které pro vás kontrolují nutriční specialistky z B. Braun. V naší nabídce vhodných pokrmů pro dialyzované pacienty i lidi s onemocněním ledvin si vybere každý milovník masa, zeleniny i sladkých dezertů. Navíc pro vás připravujeme také recepty se specialitami z cizokrajných kuchyní.

Ochutnejte naše recepty a podělte se o ně svými blízkými.

Kompletní přehled receptů naleznete zde

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme