Zdravý životní styl
Jak si ochutit jídlo bez soli
Jídlo ale může chutnat i při omezeném požívání soli, stačí použít jednoduché přísady. Ty sice slanou chuť zcela nenahradí, ale tendenci pokrmy dosolit mírní.
- „Neslanost“ pokrmu částečně zastírá přídavek kořenové zeleniny při vaření nebo různé zelené natě, jako je petrželka, celer nebo libeček. K ochucení omáček, marinád a salátových dresinků lze použít čerstvě vymačkanou citronovou nebo limetkovou šťávu. Cibule a česnek dodejí chuťový základ při restování, přípravě polévek nebo omáček.
- Byliny a koření, ať už čerstvé nebo sušené, mohou dodat pokrmům výraznější chuť. Zkuste přidat čerstvě nasekanou bazalku, koriandr, pažitku, kopr, oregano, petržel, rozmarýn, šalvěj, tymián. Můžete také zkombinovat svoje oblíbené sušené byliny a vytvořit si vlastní směsi koření.
- Chuť dodají i nejrůznější oleje, lze je použít k zakápnutí jídla nebo do salátových dresinků a marinád, třeba sezamový olej, který se běžně používá v asijské kuchyni, nebo dýňový, lněný či olivový olej.
- Ocet může podpořit chuť omáček a je dobrým základem pro salátové dresinky. kromě klasického kvasného lihového octa, můžete vyzkoušet jablečný ocet, vinný ocet, balzamikový či rýžový ocet.
Recepty s kořenovou zeleninou
Pro inspiraci můžete vyzkoušet recepty, které pro vás kontrolují nutriční specialistky z B. Braun. V naší nabídce vhodných pokrmů pro dialyzované pacienty i lidi s onemocněním ledvin si vybere každý milovník masa, zeleniny i sladkých dezertů. Navíc pro vás připravujeme také recepty se specialitami z cizokrajných kuchyní.
Ochutnejte naše recepty a podělte se o ně svými blízkými.
Kompletní přehled receptů naleznete zde.