Jak zvládnout ledvinnou dietu i při pracovním nasazení

Stíhat všechny pracovní úkoly, soukromý život i dialyzační léčbu a přitom dodržovat ledviny šetřící dietu může být někdy komplikované. Pokud musíte zvládnout plno povinností, je důležité umět si vše správně naplánovat a být vždy připraven. Možná vám pomohou tipy a rady uvedené níže.

Tipy pro plánování jídla

  • Plánujte si jídlo přibližně na každé 3 až 4 hodiny. Nachystejte si dopředu svačiny jak do práce, tak na pobyt v dialyzačním středisku. Množství jídla uzpůsobte době, kterou strávíte mimo domov.
  • Jídlo sestavujte tak, aby obsahovalo vše potřebné: bílkoviny, přílohu s vyšším podílem vlákniny, zeleninu a ovoce.
  • Jídlo si naplánujte a připravte už večer předchozí den, minimalizujete tak možný stres druhý den ráno při odchodu do zaměstnání nebo na dialýzu.
  • Čas můžete ušetřit tím, že si připravíte více jídla k večeři a jednu porci si vyšetříte na další den.
  • Pokud máte v práci jídelnu, pravděpodobně budete mít jídelníček k dispozici s předstihem. Můžete si pak lehce zvolit, které dny jíst v jídelně a které dny si přinést vlastní jídlo.
  • Zjistěte si nabídku restaurací v okolí vašeho pracoviště, možná najdete podnik, kde si z jídelního lístku snadno vyberete vhodné jídlo odpovídající dietě šetrné k ledvinám.
  • Pokud užíváte vazače fosfátů, může být užitečné vložit své léky přímo do krabičky na oběd, abyste je nezapomněli užít současně s jídlem.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/working-dialysis-tips-balancin…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme