Jak zvládnout seznamování s onemocněním ledvin

Onemocnění ledvin je součástí vašeho života, ale neříká nic o tom, jaký jste člověk. Proto vaše diagnóza není něco, co musíte okamžitě sdělit hned na první schůzce. Přesto dříve nebo později nastane v novém vztahu okamžik, kdy je vhodné partnera s touto skutečností seznámit. Onemocnění ledvin však nemusí mít nepříznivý vliv na váš milostný život. Následující tipy vám mohou usnadnit seznamování a komunikaci o vašem onemocnění s novým partnerem.

Tipy pro snadnější seznamování
==============================

  • Načasování je důležité – nemějte pocit, že je vaší povinností okamžitě novému partnerovi sdělit, že trpíte onemocněním ledvin. Nejdříve se dobře navzájem poznejte a o vaší nemoci si promluvte, až nastane ten správný čas.
  • Otevřenost je klíčová – mnoho lidí neví, co všechno obnáší onemocnění ledvin a dialýza. Mohou si vytvořit mylné představy, které v nich vyvolají neoprávněné obavy. Odpovězte partnerovi otevřeně na všechny jeho otázky. Není nutné hned z počátku hovořit o všech podrobnostech, ale postupně se snažte vysvětlit všechna úskalí a problémy, které s sebou vaše nemoc přináší.
  • Buďte trpěliví – na nového partnera nespěchejte. Uvědomte si, že musí zpracovat a přijmout spoustu nových informací – důsledky, jaké má vaše diagnóza přímo pro něj, pro vás osobně a pro vás oba jako pár. Buďte upřímní ohledně svých pocitů. Často se snažíme ochránit ty, které milujeme, před čímkoliv nepříjemným, ale to může způsobit, že se budete cítit izolovaně.
  • Nezatajujte možný vliv na sexuální život – sexuální problémy se mohou objevit u každého, bez ohledu na to, zda trpí selháním ledvin. Je pravda, že o nich nikdy není snadné hovořit, zvláště v novém vztahu, ale je důležité být v této otázce upřímný. O případných problémech si promluvte také se svým lékařem, který vám může navrhnout vhodnou léčbu.
  • Plánujte podle toho, jak se cítíte – vždy mějte na paměti váš dialyzační režim. Snažte se naplánovat své schůzky na dobu, kdy máte nejvíc energie, a nepřehánějte to s aktivitami, které vás vyčerpají. Pokud jste unavení, navrhněte raději návštěvu kina místo dlouhé procházky nebo pěší túry.
  • Před návštěvou restaurace zkontrolujte jídelní lístek – takto snáze vyberete jídla, která odpovídají vaší dietě. Můžete si také dopředu vyhradit určitou část v rámci příjmu tekutin nebo některých živin právě až na naplánovanou schůzku s partnerem.

    Zdroj: https://www.kidney.org/newsletter/8-tips-dating-kidney-disease

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme