Je hrachový protein vhodný pro ledviny šetřící dietu?

Studie z posledních let naznačují, že strava založená z velké části na rostlinných potravinách může pomoci snížit riziko vzniku obezity, vysokého krevního tlaku nebo diabetu. Některé výzkumy navíc ukazují, že může mít pozitivní efekt i u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Jako součást vegetariánské stravy nabývají v poslední době na popularitě rostlinné proteinové prášky, k hojně používaným patří také hrachový protein. Jak však jeho použití vhodné i pro ty, kteří trpí onemocněním ledvin?

Možné výhody hrachového proteinu
=================================

  • Hrachový protein je bílkovina extrahovaná ze zralých semen hrachu setého, který řadíme mezi luštěniny. Je oblíbený zejména u vegetariánů a veganů, pro něž představuje alternativu k běžnějším bílkovinným izolátům získaným z živočišných zdrojů (např. syrovátkový protein).
  • Hrachový protein může být skvělou volbou pro osoby, které trpí alergiemi a přecitlivělostí k mléčným a vaječným bílkovinám či nesnášenlivostí lepku.
  • Zařazení kvalitního hrachového proteinu do stravy může přispět k dodržení doporučeného denního množství bílkovin ve stravě.
  • Některé nedávné studie také naznačují, že příjem bílkovin hrachu může pomoci snížit vysoký krevní tlak (studie na potkanech i lidských pacientech). To by mohlo souviset s obsahem rozpustné vlákniny v hrachovém proteinu, o které je známo, že má příznivé účinky na srdce.
  • Jednou z největších výhod proteinového prášku je jeho univerzálnost. Je možné ho přidat do ovocného nebo zeleninového smoothie, vmíchat do ovesné kaše, použít do těsta při pečení atd.
  • Možné nevýhody hrachového proteinu
    ===================================

  • Hrách je dobrým zdrojem purinů, což může být problém pro osoby trpící dnou. V tomto případě je vhodné se o používání hrachového proteinu nejprve poradit s lékařem.
  • Hrachový proteinový prášek stejně jako jiné rostlinné zdroje bílkovin neobsahuje kompletní spektrum aminokyselin (stavební prvky bílkovin). Má nedostatek některých aminokyselin, které označujeme jako tzv. esenciální – tělo si je neumí vytvořit a musíme je přijímat ve stravě. Při veganské dietě je proto dobré kombinovat ve stravě různé zdroje rostlinných bílkovin. Živočišné bílkoviny naopak označujeme jako tzv. kompletní bílkoviny, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
  • Jednotlivé produkty hrachového proteinu na trhu se (stejně jako u jiných proteinových prášků) mohou lišit v množství bílkovin, fosforu, sodíku a draslíku. Pacienti s onemocněním ledvin by se o zařazení hrachového proteinu měli nejprve poradit s lékařem nebo nutričním terapeutem. Jejich výživové nároky také souvisí se stadiem onemocnění ledvin a mohou se časem měnit, jak onemocnění ledvin postupuje.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/green-pea-protein-powder/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme