Jogurtem proti vysokému krevnímu tlaku

Ženy, které zkonzumovaly pět nebo více porcí jogurtu týdně, měly nižší riziko vzniku vysokého krevního tlaku ve srovnání s těmi, které si jogurt dopřály jen zřídka. Takové první výsledky alespoň přináší nedávný výzkum týmu vědců z Bostonu, který navíc odhalil, že pozitivní dopad konzumace jogurtu je nejsilnější zejména tehdy, pokud je součástí i jinak zdravého jídelníčku.

Jogurt jedí hlavně ženy a prospívá jim

Cílem studie bylo sledovat spojení dlouhodobé konzumace jogurtu a úrovně krevního tlaku u dospělých středního věku. Vědci analyzovali údaje rozsáhlého souboru jedinců shromažďovaných po dobu dvou až třech desetiletí. Ve sledovaném období bylo zdokumentováno více než 74 tisíc nových případů vysokého krevního tlaku.

Výsledky ukázaly, že ženy, které zkonzumovaly pět nebo více porcí jogurtu týdně (ve srovnání s těmi, které snědly pouze jednu porci jogurtu měsíčně) měly o 20 % nižší riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Zkoumaní muži měli mnohem nižší příjem jogurtu než ženy a pravděpodobně z tohoto důvodu byly účinky pravidelné konzumace jogurtu slabší.

Jogurt účinkuje hlavně jako součást zdravého jídelníčku

Studie také hodnotila, zda účinky konzumace většího množství jogurtu byly odlišné u osob, které se i jinak zdravě stravovaly, tzn. u těch, které jedly více ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin, nízkotučných mléčných výrobků či celozrnných cereálií. Zjistilo se, že příznivé účinky pěti nebo více porcí jogurtu týdně na riziko vysokého krevního tlaku byly nejsilnější u těch jedinců, kteří patřili do skupiny s nejzdravějšími stravovacími návyky.
Výsledky studie tak naznačují, že každodenní konzumací jogurtu, zejména pokud je součástí i jinak zdravého jídelníčku, je možné snížit riziko vysokého krevního tlaku, který je významným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních a jiných chorob.

Zdroje: http://newsroom.heart.org/news/yogurt-may-protect-women-from-developing…
http://circ.ahajournals.org/content/133/Suppl_1/AP169.abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme