Náhrada funkce ledvin

Léčba selhání ledvin u novorozenců

Selhání ledvin vyžadující náhradu funkce ledvin v novorozeneckém období je velmi vzácný stav. K dispozici je pouze málo informací o dlouhodobých výsledcích takovéto terapie. Nedávná analýza údajů z registru dialyzovaných a transplantovaných z celého světa přináší zajímavé výsledky. Týkají se novorozenců, kterým byla nasazena dialyzační léčba, či podstoupili transplantaci během prvního měsíce jejich života, a to mezi lety 2000 a 2011.

Náhrada funkce ledvin u novorozenců

U 264 novorozenců z 32 zemí došlo během prvního měsíce života k náhradě funkce ledvin. Pacienti byli sledováni průměrně po podobu 29 měsíců. Většina novorozenců (242) začala s peritoneální dialýzou, 21 z nich zahájilo hemodialýzu a 1 pacient postoupil transplantaci. Nejvýznamnější příčinou selhání ledvin byly vrozené vady ledvin a močových cest (141 případů), cystické onemocnění ledvin (35 případů) a kortikální nekróza ledvin (30 případů). Do 2 let po zahájení náhrady funkce ledvin 69 dětí změnilo způsob dialýzy a 53 byla transplantována nová ledvina. Po průměrně 7 měsících sledování 45 dětí zemřelo, a to především z důvodu infekce. Odhad 2letého přežití tak činí 81 %, 5letého přežití pak 76 %. Po 2 letech sledování se lékaři u svých pacientů potýkali s některými zdravotními problémy, zejména se zpomalením růstu (63 %), anémií (55 %) a s hypertenzí (57 %).

Perspektivy terapie u novorozenců

Léčba chronického selhání ledvin u novorozenců probíhá až na výjimky metodou peritoneální dialýzy. Předpokladem úspěšně probíhající terapie, která má dovést dítě k transplantaci, je nejen plné nasazení kompetentního zdravotnického týmu, ale i dobrá spolupráce rodiny pacienta. Podle autorů je možné náhradou funkce ledvin u novorozenců dosáhnout poměrně dobré střední doby přežití, přesto v této věkové skupině nadále přetrvávají specifické terapeutické problémy.

Zdroj: http://www.nature.com/ki/journal/vaop/ncurrent/abs/ki2013561a.html

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme