Nebezpečné ovoce

Tropické ovoce karambola neboli čínská hvězdice je plodem stromu Averrhoa carambola původem z jihovýchodní Asie. Nejčastěji se podává čerstvé v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů v podobě dekorativní hvězdy. Šťavnaté plody kyselé chuti obsahují velké množství šťavelanů, které mohou při nadměrné konzumaci způsobit otravu vyvolávající záchvaty, poruchy mozku a poškození ledvin. Zvláště nebezpečné jsou pro dialyzované pacienty, u kterých může intoxikace vyvrcholit až úmrtím nemocného.

Riziko pro dialyzované

Vědci analyzovali data celkem 32 pacientů se selháním ledvin, kteří požili karambolu. Před uvedenou otravou 20 z nich pravidelně docházelo na hemodialýzu, 8 bylo na peritoneální dialýze a 4 dosud dialýzu nepodstoupili. Intoxikovaní pacienti byli léčení různým způsobem - hemodialýzou, peritoneální dialýzou a podpůrnou léčbou.

Příznaky otravy

Klinické příznaky otravy byly různorodé a v několika případech vedly až ke smrti. Nejčastějším příznakem byla úporná a neovladatelná škytavka u 30 pacientů (93,75 %), zvracení u 22 nemocných (68,7 %), různý stupeň porušeného vědomí (zmatenost, psychomotorický neklid) u 21 osob (65,6 %), snížení svalové síly, necitlivost končetin, částečná ztráta hybnosti, nespavost a parestézie (nepříjemné brnění, svědění nebo pálení) u 13 (40,6 %) a záchvaty u 7 jedinců (21,8 %).

Jediná možná léčba

Pacienti, kteří byli ihned léčeni hemodialýzou, včetně těch s těžkou otravou, se zotavili bez následků. Pacienti s těžkou otravou, kteří nebyli léčeni nebo podstoupili peritoneální dialýzu, bohužel nepřežili.
Hemodialýza je ideální volbou pro léčbu otravy způsobené požitím čínské hvězdy. Peritoneální dialýza je v tomto případě nepomáhá, zvláště když následují poruchy vědomí. Nejlepší prevencí je vyhýbat se konzumaci tohoto exotického ovoce.

Zdroj:
"oxfordjournals.org":http://ndt.oxfordjournals.org/content/18/1/120.full

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme