Zdravý životní styl

Omega-3 mastné kyseliny omezují kardiovaskulární riziko

Podle nové studie může vést užívání přípravků s obsahem omega-3 mastných kyselin u pacientů s onemocněním ledvin, kteří dosud nezahájili dialyzační léčbu, ke zlepšení parametrů týkajících se rizika kardiovaskulárních příhod.

Omega-3 mastné kyseliny nezlepšili albuminurii 

Nová chilská studie se snažila posoudit vliv užívání preparátů s omega-3 mastnými kyselinami na albuminurii a kardiovaskulární rizikové faktory, jako je rychlost pulzní vlny, parametr pro posouzení rizika kardiovaskulárního onemocnění (jde o ukazatel tuhosti artérií), nebo hladiny lipidů v krvi.

Omega-3 mastné kyseliny užívalo v rámci výzkumu celkem 100 pacientů s chronickým onemocněním ledvin a zvýšenou hladinou albuminu po dobu 3 měsíců. Výsledky studie naznačují, že ačkoliv suplementace omega-3 mastnými kyselinami nezlepšuje albuminurii (definovanou jako 20% snížení albuminu v moči), účastníci výzkumu, kteří preparát užívali, si udržovali stejnou rychlost pulzních vln, zatímco u pacientů z kontrolní skupiny došlo během sledování k jejímu zvýšení. Také hladiny lipidů se ve skupině užívající omega-3 mastné kyseliny významně snížily.

Suplementace může zpomalit progresi onemocnění ledvin

Z výsledků studie tak podle autorů vyplývá, že omega-3 mastné kyseliny nemají přímý terapeutický vliv na chronické onemocnění ledvin (snížení albuminurie). Přesto byly pozorovány jiné pozitivní účinky důležité pro pacienty s onemocněním ledvin jako je prevence zhoršování tuhosti artérií nebo snížení hladiny triglyceridů v séru, které mohou pomoci zachovat funkci ledvin, zpomalit progresi onemocnění, zabránit srdečnímu selhání a snížit úmrtnost.

Zdroj: 
https://www.healio.com/news/nephrology/20200729/omega3-supplementation-…;
https://www.jrnjournal.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme