Zdravý životní styl

Omezení tekutin je nejméně oblíbeným opatřením na dialýze

Omezení příjmu tekutin patří mezi nejméně oblíbená dietní opatření, která musí pacienti na hemodialýze dodržovat, hned za ním pak následuje omezení fosforu a draslíku. Tak to alespoň naznačují výsledky průzkumu mezi 338 americkými pacienty na hemodialýze.

Asi třetina pacientů má největší problém s omezením tekutin

Z 338 dotázaných hemodialyzovaných pacientů 32 % uvedlo, že pociťují největší averzi vůči omezení příjmu tekutin, 27 % pak mělo stejný problém s omezením fosforu, pro 18 % bylo nejproblematičtější omezení draslíku ve stravě, 11 % pacientů činila největší potíže strava s vysokým obsahem bílkovin a 7 % pacientů uvedlo, že jim nejvíce vadí omezení sodíku. Jen 5 % pacientů nemělo problém s žádným z uvedených dietních opatření. Z podrobnější analýzy výsledků pak vyplynulo, že dialyzovaní pacienti s diabetem nejčastěji považují za největší problém dodržování omezeného příjmu tekutin (37,9 %), hned poté následuje omezení fosforu (22,5 %) pak omezení draslíku (13,5 %), dieta s vysokým obsahem bílkovin (13,2 %) a nakonec omezení sodíku (8,8 %).

Vyšší hladiny cukru v krvi mohou komplikovat omezený příjem tekutin

Výsledky navíc ukázaly, že diabetici, kteří potřebují inzulin k regulaci hladiny cukru v krvi, mají větší pravděpodobnost, že budou mít největší problém s omezením tekutin (43 %) než diabetici, jejichž hladina cukru v krvi je kontrolovaná dietou (23 %). Tato zjištění podle autorů průzkumu naznačují, že vyšší hladiny krevního cukru mohou přispívat k vyššímu pocitu žízně u některých pacientů na dialýze, což jim může ztěžovat dodržování omezeného příjmu tekutin.

Zdroj: https://www.nkf2018scm.site/Abstracts/NKFSCM18/Gallery#!/b5d84d0e-6602-… https://www.renalandurologynews.com/nkf-2018-spring-meeting/fluid-restr…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme