Onemocnění ledvin je nebezpečné samo o sobě

Pacienti s onemocněním ledvin mají vyšší riziko úmrtí a selhání ledvin než ostatní populace. Často se hovoří o tom, že vysoký krevní tlak a cukrovka toto riziko ještě významně zvyšují. Ze dvou aktuálně publikovaných studií se dozvídáme, že chronické onemocnění ledvin znamená samo o sobě výrazné riziko konečného stádia onemocnění ledvin a smrti, a to i bez přispění dalších souvisejících komplikací.

Obvyklé komplikace

V mnoha případech je chronické onemocnění ledvin doprovázeno diabetem a vysokým krevním tlakem. Přičemž hypertenze je tou běžnější komplikací spojenou s onemocněním ledvin. Ve dvou samostatných studiích bylo srovnáváno riziko konečného stádia onemocnění ledvin a úmrtí u pacientů trpících pouze chronickým onemocněním ledvin a těch, u kterých byla současně diagnostikována buď hypertenze, nebo cukrovka.

Onemocnění ledviny a vysoký krevní tlak

V první studii vědci zkoumali tato rizika u pacientů s onemocněním ledvin, a to jak s vysokým krevním tlakem, tak u pacientů bez hypertenze. Zjistili, že snížená funkce ledvin a vysoký obsah bílkovin v moči (známka poškození ledvin) byly spojeny s rizikem úmrtí a s vývojem konečného stádia onemocnění ledvin jak u pacientů s onemocněním ledvin a s hypertenzí, tak u nemocných bez vysokého krevního tlaku. Spojitost se smrtí byla dokonce silnější u pacientů bez vysokého krevního tlaku. V případě selhání ledvin se riziko u těchto dvou skupin pacientů nelišilo.

Onemocnění ledvin a diabetes

Ve druhé studii se vědci zaměřili na spojení mezi onemocněním ledvin a rizikem smrti a konečného stádia onemocnění ledvin u pacientů s onemocněním ledvin, a to s diabetem i bez diabetu.

Celkově lze říci, že pacienti s onemocněním ledvin trpící zároveň diabetem měli, ve srovnání s pacienty bez diabetu, vyšší riziko selhání ledvin, vyšší riziko úmrtí na srdeční selhání i úmrtí z jakékoliv příčiny. Obecně platí, že riziko úmrtí bylo 1,2 až 1,9krát vyšší u pacientů s cukrovkou než u nemocných bez diabetu. Když byli pacienti rozděleni podle stádia onemocnění ledvin a hladiny bílkovin v moči, relativní rizika selhání ledvina a smrti byla velmi podobná, ať už pacienti měli, nebo neměli diabetes.

Zdroj: http://www.dailyrx.com/chronic-kidney-disease-or-without-diabetes-and-h…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme