Optimální hladina glukózy v krvi u diabetiků se selháním ledvin

Podle dvou nových studií by diabetici se selháním ledvin neměli snižovat svoji hladinu glukózy v krvi tolik jako pacienti trpící pouze cukrovkou.

Hemoglobin A1c

Hemoglobin A1c, jinak také označovaný jako glykovaný hemoglobin, vzniká navázáním glukózy na hemoglobin (červené krevní barvivo). Tvoří se ho tím více, čím je vyšší koncentrace glukózy v krvi a čím déle tato koncentrace přetrvává a je důležitým parametrem při sledování cukrovky a kontroly účinnosti její léčby. Většině pacientů s diabetem pomáhá užívání léků, které snižují hladinu hemoglobinu A1c a udržují ji na fyziologických hodnotách (méně než 7 %), redukovat riziko vzniku některých komplikací cukrovky. Vědce však napadlo ověřit si, zda to platí i pro diabetiky se selháním ledvin.

Ani moc ani málo

Byly analyzovány údaje 8437 dialyzovaných pacientů z 12 zemí, kteří mají diabetes. Vědci zjistili, že nejmenší riziko úmrtí během studie hrozilo pacientům, jejichž hladiny hemoglobinu A1c se pohybovaly mezi 7 a 8 %. Vyšší i nižší hladiny hemoglobinu A1c byly spojeny se zvýšenou četností úmrtí, a to zejména u pacientů s hladinou 9 % a vyšší nebo s hladinou nižší než 5 %. U pacientů s hladinou hemoglobinu A1c nižší než 7 % byla zaznamenána vyšší úmrtnost u těch, kteří užívali léky na diabetes.

Tyto výsledky naznačují, že na rozdíl od většiny ostatních pacientů s diabetem diabetikům se selháním ledvin nejvíce prospívá, pokud mají hladinu hemoglobinu A1c v rozmezí 7 až 8 %, ačkoliv k definitivnímu určení optimálního rozsahu jsou nezbytné další klinické výzkumy.

Zdroje:

"nephrologynews.com":http://www.nephrologynews.com/renal-business/article/studies-agree-on-t…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme