Optimální léčba krevního tlaku u diabetiků s onemocněním ledvin

Nový výzkum ukazuje, že léky na snížení krevního tlaku nezvyšují očekávanou délku života u dospělých s diabetem a chronickým onemocněním ledvin. Přesto však naznačuje, které léky by mohly představovat nejúčinnější léčebný režim v prevenci selhání ledvin u diabetiků. Jedná se o důležité zjištění především z toho důvodu, že právě diabetes patří mezi nejčastější příčiny selhání ledvin.

Optimální léčba krevního tlaku

Analyzováním údajů 157 studií, které zahrnuly více než 43 000 dospělých, vědci dospěli k závěru, že optimální léčbou krevního tlaku pro diabetiky s chronickým onemocněním ledvin jsou inhibiotry ACE (angiotenzin konvertujícího enzymu) a blokátory receptorů pro angiotenzin II (ARB), podávané samostatně nebo v kombinaci.

Pozitiva versus negativa léčby

Nová studie prokázala nejenom to, že uvedené léky mohou pacientům pomoci, ale naznačuje také, že všechny výhody léčby musí vyvážit potenciální vedlejší účinky. Shrnuje totiž jak pozitiva, tak možné negativní následky všech dostupných léčebných možností, které řadí podle jejich účinnosti.

Převedeno na absolutní čísla to znamená, že v případě, že 1000 dospělých s diabetem a chronickým onemocněním ledvin bude užívat kombinaci inhibitoru ACE a ARB po dobu 1 roku, je možné zabránit rozvoji konečného stádia onemocnění ledvin u 14 pacientů a snížit albuminurii u 208 pacientů, za cenu toho, že u 55 pacientů může dojít k akutnímu poškození ledvin a u 135 se může objevit hyperkalémie (zvýšená hladina draslíku v krvi).

Žádná terapie neprodlužuje přežití

Výsledky studie ukazují, že žádná léčebná strategie na snížení krevního tlaku neprodlužuje přežití u dospělých pacientů s diabetem a onemocněním ledvin. Avšak zdá se, že inhibitory ACE a ARB užívané samotně nebo v kombinaci jsou nejefektivnější v prevenci konečného stadia onemocnění ledvin. O veškerých výhodách kombinované léčby inhibitoru ACE a ARB je však třeba uvažovat v kontextu potenciálních nežádoucích reakcí, jako je hyperkalémie a akutní selhání ledvin. Dalšímu výzkumu v této oblasti bude v nadcházejících letech věnována velká pozornost.

Zdroj: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62459…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme