Osvěžte si léto citronem

V létě máme sice k dispozici spoustu lokálního sezónního ovoce, přesto není na škodu využít i osvěžení, které nám nabízí celoročně dostupné citrony. Se svým nízkým obsahem draslík jsou skvělým doplnění ledviny šetřící diety. Z jednoho citronu střední velikosti získáte 2 polévkové lžíce citronové šťávy a 1 polévkovou lžíci citronové kůry.

Osvěží i ochutí
===============

Zahnání žízně – pokud vám nevadí kyselá chuť, na zmírnění žízně při omezeném příjmu tekutin skvěle pomáhá sání šťávy z klínku chlazeného citronu.
Osvěžující sprej – přidejte malé množství citronové šťávy do studené vody a nalijte do vhodné lahvičky s rozprašovačem, pomáhá efektivně zmírnit sucho v ústech.
Limonáda pro parné dny – v horkém létě si užijte malou sklenici ledové citronády. Můžete ji také zmrazit ve výrobníku na led, kostky ledu pak lze cucat pro zahání žízně. Nezapomeňte je ale připočítat k vašemu dennímu příjmu tekutin.
Méně soli více chuti – podpořte chuť pokrmů přidáním nastrouhané citronové kůry nebo vymačkané čerstvé citronové šťávy. Dobře se hodí do zeleninových salátů nebo třeba k rybám, kuřeti, krevetám či chřestu.
Olej s příchutí citronu – v malé misce smíchejte 1/2 šálku olivového oleje a kůru z jednoho čerstvého citronu. Nechte asi jednu hodinu odležet, aby se kůra dostatečně vyluhovala, pak kůru vyjměte. Lze použít třeba k dochucení těstovin nebo salátů.
Marináda či dresink – vyšlehejte 1/2 šálku červeného vinného octa, 1/3 šálku olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, 2 stroužky česneku (drcený), 1 polévkovou lžíce italského koření a 1/8 čajové lžičky bílého pepře. Lze použít jako dresink do salátu nebo jako marinádu pro kuře, vepřové nebo hovězí maso.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme