Domácí hemodialýza

Přenosná hemodialýza další naděje pro dialyzované

V současnosti používané napevno instalované hemodialyzační přístroje v dialyzačních centrech značně omezují pacienta v jeho každodenních aktivitách. Příkladem nové technologie, jejímž cílem je zlepšit kvalitu života dialyzovaných pacientů, a zejména jejich samostatnost a nezávislost, je přenosná umělá ledvina.

24hodinová dialýza s přenosným přístrojem

Výzkumníci z Washingtonské univerzity vyvinuli kontinuálně pracující přenosný hemodialyzační přístroj. Jeho účinnost již byla ověřována dříve, použití však bylo omezeno na časový interval 8 hodin. V nové klinické studii, které se zúčastnilo celkem 11 pacientů se selháním ledvin, byl přístroj testován po dobu celých 24 hodin. Plánovanou 24hodinovou dialýzu dokončilo bez problému pět z nich. U ostatních pacientů se objevily v průběhu dialyzační procedury různé obtíže. Jeden z pacientů musel ukončit léčbu z důvodu srážení krve v mimotělním krevním obvodu. Ve dvou případech přístroj vyžadoval nové baterie před ukončením 24hodinové léčby. Tři pacienti museli přerušit léčbu kvůli tvorbě bublin oxidu uhličitého v krevním oběhu.

Pacienti byli s léčbou spokojeni navzdory komplikacím

V průběhu testování však nedošlo k žádným závažným komplikacím a všichni pacienti byli během léčby schopni se volně pohybovat. Ocenili tak zejména pohodlí a flexibilitu, i navzdory několika vedlejším účinkům. Přenosná umělá ledvina představuje slibnou budoucnost pro pacienty na dialýze. Přesto je jasné, že může trvat roky, než bude ověřena její účinnost a bezpečnost a než se stane všeobecně dostupnou.

Zdroje: 
www.reuters.com/article/us-health-dialysis-portable-idUSKCN0YT270 
https://insight.jci.org/articles/view/86397 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme