Přínos proteinových doplňků stravy pro hemodialyzované

Odpovídající výživa u hemodialyzovaných pacientů je důležitým krokem pro zlepšení kvality jejich života. Podvýživa, která představuje nejen nedostatečný příjem energie, ale i nedostatek bílkovin, je u dialyzovaných častá a souvisí s vyšší nemocností a úmrtností. Nedávná studie sledovala, zda podání proteinových doplňků stravy pacientům na hemodialýze může zlepšit jejich nutriční stav.

Strava bohatá na bílkoviny versus proteinové přípravky

Výzkumu se zúčastnilo 55 pacientů na hemodialýze (37 žen, 18 mužů) ve věkovém rozmezí 21 až 67 let. 26 z nich užívalo komerční proteinové doplňky stravy, zatímco zbývajícím 29 pacientům byly připravovány standardní pokrmy s vysokým obsahem bílkovin.

Zlepšení stavu podvýživy dle zvolených parametrů ve 3 a 6měsíčním období bylo pozorováno u 38,1 % pacientů ve skupině, která dostávala komerční proteinové přípravky, zatímco pouze u 8,7 % ve skupině pacientů, kteří konzumovali stravu bez doplňků. Výrazné zlepšení stavu podvýživy u pacientů užívajících komerční proteinové doplňky stravy se projevilo u pacientů starších 65 let a u těch, jejichž sérový albumin byl nižší než 35 g/l (příznak malnutrice u nemocných s chronickým onemocněním ledvin).

Proteinové přípravky pomáhají

Oba přístupy – podávání pokrmů s vysokým obsahem bílkovin i komerčních proteinových doplňků stravy – měly za následek zlepšení celkového stavu výživy u pacientů na hemodialýze. Z užívání proteinových doplňků stravy pak měli prospěch zejména starší pacienti a pacienti s nižší úrovní sérového albuminu.

Zdroj: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/hdi.12330/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme