Příznivý účinek kávy u dialyzovaných pacientů

Káva patří pravděpodobně k nejpopulárnějším nápojům na světě. V ledvinách způsobuje kofein z kávy zvýšení průtoku krve a tím i zvýšenou tvorbu moči. Tento diuretický účinek spolu se zvýšeným pocením po požití kávy, může mít za následek narušování hospodaření s minerálními látkami. Kofein stimuluje uvolňování kortisonu a adrenalinu, což zvyšuje tlak krve a vyvolává zrychlenou frekvenci srdce. Avšak přímá souvislost pití kávy s rozvojem onemocnění ledvin nebyla prokázána a také dopady pití kávy na dialyzované pacienty jsou stále ještě nejasné. Naopak je známo mnoho příznivých účinků kávy na lidský organismus, některé studie již prokázaly např. snížení rizika Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby či onemocnění srdce.

Káva a nižší cholesterol

Jedna menší studie z nedávné doby přináší zajímavé výsledky týkající se vlivu pití kávy na zdraví dialyzovaných pacientů. Účastníci studie byli rozděleni do dvou skupin. Pacienti z první skupiny pili 1-3 šálky kávy denně po dobu 2 let před zahájením studie. Druhá skupina se skládala z pacientů, kteří ve stejném období žádnou kávu nepili. Z 30 pacientů, kteří se výzkumu zúčastnili, bylo 26 na peritoneální dialýze a jen 4 na hemodialýze. Ti, kteří pili kávu, měli větší pravděpodobnost nižší hladiny cholesterolu v krvi.

Kávou k lepšímu zdraví?

Pacienti, kteří si pravidelně dopřávali několik šálků kávy denně, měli vyšší hladiny HDL cholesterolu (tedy „hodného cholesterolu“, který je známkou dobré schopnosti vyloučit nadbytečný cholesterol z organismu) a nižší hladiny LDL cholesterolu (tzv. „zlého“ cholesterolu, který způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách) v krvi ve srovnání se skupinou bez příjmu kofeinu. U pacientů, kteří pili kávu, bylo rovněž zjištěno, že mají menší obvod pasu a boků, nižší poměr „obvod pasu/výška postavy“, nižší množství tělesného tuku a větší množství svalové hmoty jako procento z celkové tělesné hmotnosti. 

Zdroje: 
http://www.allkidney.com 
http://www.metabolismus.net 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme