Robotické transplantace ledvin mají dobré výsledky

Robotické operace prováděné za pomocí robotických systémů jsou považovány za budoucnost chirurgie a začínají pronikat i do oblasti transplantologie. Podle nedávné evropské studie je robotická transplantace ledvin spojena s nízkými komplikacemi, rychlým zotavením a vynikající funkcí transplantovaného orgánu.

Robotické transplantace měly nízkou míru komplikací

Vědci z Autonomní univerzity v Barceloně hodnotili výsledky operací 120 pacientů (75 mužů a 45 žen) z 8 evropských center, kteří podstoupili robotickou transplantaci ledvin. 118 z nich získalo ledvinu od žijícího dárce. Průměrný věk pacientů při chirurgickém zákroku činil 43 let a průměrná doba dialýzy 1 rok. Během transplantací nebyly zjištěny žádné závažné komplikace, pouze u 2 pacientů bylo nutné přejít k otevřenému chirurgickému zákroku. U 5 pacientů (4,2 %) došlo k opožděnému zahájení funkce štěpu. Byl hlášen 1 případ infekce rány, 3 případy střevní neprůchodnosti a 4 případy krvácení.

Robotické transplantace jsou bezpečné a proveditelné

Podle autorů studie uvedené údaje z provedených robotických transplantací ukazují, že jsou tyto zákroky proveditelné a bezpečné, avšak za předpokladu, že jsou prováděny chirurgem se zkušenostmi s robotickými operacemi i s transplantacemi ledvin. Použití robotické techniky má podle nich také minimum komplikací a vykazuje výbornou funkci štěpu. Pacienti se selháním ledvin mohou navíc významně profitovat z minimálně invazivního přístupu, který robotická transplantace poskytuje.

Zdroj:

https://www.renalandurologynews.com/transplantation/robotic-kidney-tran…

http://www.europeanurology.com/article/S0302-2838(17)30721-2/fulltext

http://www.europeanurology.com/article/S0302-2838(17)30790-X/fulltext

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme