S chutí na čerstvé bylinky

Dietologové doporučují pacientům s chronickým onemocněním ledvin nebo na dialýze, aby na ochucení pokrmů používali spíše čerstvé bylinky. Dodají jídlu lákavou chuť a barvu, pomáhají snížit příjem soli, tuku a cukru a často také disponují vysokým obsahem antioxidantů. Čerstvé bylinky buď můžete koupit, nebo ještě lépe sami vypěstovat, ať už přímo na záhoně, či v květináči za oknem.

Jak na to?

  • Nahraďte sušené čerstvými − obecné pravidlo při vaření s čerstvými bylinkami říká, že je dobré použít třikrát tolik čerstvých bylin než těch sušených (1 polévková lžíce čerstvých = 1 čajová lžička sušených).
  • Správně načasujete − kupte si čerstvé bylinky teprve těsně před tím, než je budete chtít použít. Bylinky z vlastní zahrady natrhejte ráno po odpaření rosy, ale před tím, než začne slunce příliš hřát. Tak si zajistíte nejlepší chuť a skladovací kvalitu.
  • Pěstujte v květináčích − pokud zasadíte bylinky do květináčů, můžete je přenést před prvním mrazem dovnitř a vychutnávat si čerstvé bylinky i v chladnějších měsících.
  • Uchovejte na později − čerstvě natrhané bylinky je možné uchovávat v otevřeném nebo perforovaném plastovém sáčku v chladničce, kde zůstanou čerstvé po dobu několika dní. Pokud jsou rostlinky ještě vlhké, osušte je před vložením do lednice pomocí papírové utěrky. Bylinky i se stonky je možné také umístit do vysoké sklenice naplněné několika centimetry vody. Položte přes ne volně plastový sáček, aby byla možná cirkulace vzduchu, a umístěte je do chladničky. Nezapomeňte denně měnit vodu.
  • Lze i zamrazit − bylinky nejprve umyjte a osušte a poté zmrazte v plastovém sáčku. Můžete je také nakrájet a rozdělit s trochou vody do formiček na led. Bylinky vydrží v mrazáku čerstvé až po dobu 6 měsíců.
  • Dobře opláchněte − čerstvé bylinky vždy umyjte pod tekoucí vodou těsně předtím, než je budete používat. Přebytečnou vodu poté odstraňte protřepáním a osušte papírovým ručníkem.
  • Bylinky až naposled − na rozdíl od sušených bylin, které se musí chvíli vařit, aby uvolnily své aroma, čerstvé bylinky dodávají chuť, i když se přidají až těsně před podáním. Jemnější byliny, jako je bazalka, pažitka, koriandr, kopr, petržel, majoránka nebo máta mohou být přidávány k pokrmu až minutu nebo dvě před konzumací nebo je možné s nimi posypat jídlo těsně před naservírováním. Silnější byliny, jako je kopr, oregano, rozmarýn, estragon nebo tymián přidejte během posledních 20 minut vaření.

Zdroj: http://www.myspiceitup.ca/articles/Cooking%20with%20herbs.pdf

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme