Spánková apnoe a choroby ledvin

Spánková apnoe (SA) patří mezi poruchy spánku. Jedná se o závažný stav, který může výrazně negativně ovlivnit kvalitu života pacientů s onemocněním ledvin. K  hlavním komplikacím této poruchy patří vysoký krevní tlak, infarkt, mozková mrtvice a dokonce i náhlá smrt. SA ovlivňuje také každodenní život jednotlivce, způsobuje únavu, bolesti hlavy, deprese a snižuje výkonnost.

Co je to spánková apnoe?

SA je jednou z forem poruch spánku, při níž dochází k zástavě dechu (apnoe). Trvá nejméně 10 sekund, v některých případech i více než minutu a opakuje se několikrát za hodinu, čímž se zhoršuje okysličení mozku a srdce. Nemocní se kvůli zástavám dechu častokrát probouzí, i když o tom neví, a ráno pak vstávají unavení, malátní, nevyspalí.

Existuje tzv. centrální SA vznikající útlumem dýchacího centra v mozku, kterou trpí méně než 10 % populace. Častější je obstrukční SA, jejíž příčinou je překážka (obstrukce) v dýchacích cestách během spánku. Horní cesty dýchací jsou během spánku blokovány uvolněným měkkým patrem, jazykem a svaly hltanu. Základními příznaky syndromu SA je obvykle chrápání spojené s přerušovaným dýcháním (ztichnutí během apnoe). Standardně se léčí kontinuálním přetlakem v dýchacích cestách (CPAP) – pomocí přístroje a nosní masky je v dýchacích cestách vytvářen přetlak, v jehož důsledku nedochází k jejich uzávěru.

Výskyt u pacientů s onemocněním ledvin

Výskyt SA u pacientů chronickým onemocněním ledvin je mnohem větší než se odhaduje v obecné populaci. Objevuje se až u 30 % pacientů na dialýze, některé studie dokonce udávají až 93 %. Neexistuje rozdíl mezi pacienty léčenými hemodialýzou a peritoneální dialýzou. Podle nedávné studie mají nemocní na dialýze až 4krát vyšší pravděpodobnost výskytu SA ve porovnání s obecnou populací, objevuje se u nich také častěji centrální typ SA (až 44 %, u zdravé populace méně než 10 %).
SA trpí také nemocní v časných stádiích chronického onemocněním ledvin a dokonce i pacienti po transplantaci ledvin.

Závěr

Spánková apnoe je velmi rozšířená u pacientů ve všech fázích chronického onemocnění ledvin. Je nutné, aby tito nemocní věděli, že jsou vystaveni většímu riziku výskytu této poruchy. Včasné rozpoznání a léčba SA může výrazně zlepšit kvalitu a prodloužit život pacienta.
 
Zdroje:
"kidneytimes.com":http://www.kidneytimes.com
"spankovaporadna.cz":http://www.spankovaporadna.cz
"spatnespim.cz":http://www.spatnespim.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme