Speciální náramky mohou chránit před selháním ledvin

Zdravotnické výstražné pomůcky (obvykle náramek) poskytují důležité zdravotní informace lékařům, a to zejména v situacích, kdy pacient není schopen spolehlivě komunikovat. Zajímavá americká studie s pacienty s chronickým onemocněním ledvin naznačuje, že nošení takových pomůcek je ve srovnání s poskytováním obvyklé péče spojeno s nižším rizikem rozvoje selhání ledvin.

Pacienti nosili náramky s informací o nemocných ledvinách
==========================================================

Zmíněná studie jako první zkoumala roli zdravotnických výstražných pomůcek při poskytování péče pacientům s chronickým onemocněním ledvin. Výzkumu se zúčastnilo celkem 350 osob. Prvních 108 pacientů obdrželo výstražnou pomůcku umístěnou na zápěstí nebo kolem krku s označením diagnózy chronického onemocnění ledvin a uvedením webové stránky s bezpečnými postupy péče u této skupiny pacientů. Následná (pozorovací) skupina 242 pacientů podstoupila obvyklou péči. Všichni účastníci studie absolvovali každoroční prohlídky s cílem určit četnost nežádoucích událostí a nepříznivých výsledků. Skupina s výstražnými náramky byla sledována přibližně 4 roky, následná skupina asi 3 roky.

Riziko selhání ledvin nižší více než o polovinu
===============================================

Při analýze výsledků bylo zjištěno, že nošení výstražné pomůcky bylo spojeno s nižším rizikem rozvoje selhání ledvin, a to o 62 %. U obou skupin však nebyl zaznamenán žádný významný rozdíl v počtu hospitalizací nebo úmrtí ani rozdíl ve výskytu nežádoucích událostí udávaných při každoročních kontrolách. Autoři studie proto upozorňují, že podobné pomůcky mohou mít význam pro ochranu pacientů před rizikem selhání ledvin.

Zdroj:
https://medicalxpress.com/news/2019-06-medical-alert-bracelets-benefit-…
https://cjasn.asnjournals.org/content/early/2019/06/05/CJN.13531118

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme