Chronické selhání ledvin

Strava bohatá na maso může podpořit selhání ledvin

Podle nedávného výzkumu se zdá, že u pacientů trpících chronickým onemocněním ledvin, kteří běžně konzumují stravu s vysokým zastoupením masa, může dojít k procesu metabolické acidózy a může se zvýšit riziko selhání ledvin.

Kyselinotvorné versus zásadotvorné

Každá zkonzumovaná potravina se skládá z množství nejrůznějších chemických látek, které v těle podléhají metabolickým přeměnám a zasahují tak do rovnováhy kyselin a zásad. Při metabolismu některých látek v těle dochází více ke vzniku kyselin, příkladem může být maso, a u jiných látek naopak bude docházet více ke vzniku zásad, příkladem může být ovoce nebo zelenina. Malé klinické studie již v minulosti prokázaly, že snížení zátěže potravinami tvořícími více kyseliny zmírňuje poškození ledvin a zpomaluje pokles jejich funkce. Přesné souvislosti mezi vysokým příjmem těchto potravin a rizikem selhání ledvin u pacientů s chronickým onemocněním ledvin však stále zůstávají nejasné.

Méně masa, více zeleniny

Lékaři ze Všeobecné nemocnice v San Franciscu provedli během zhruba 14 let nutriční analýzu u téměř 15 stovek pacientů s onemocněním ledvin. Výzkumníci sledovali u každého pacienta zejména příjem potravin tvořících více kyselin, jako je maso, a porovnávali ho s příjmem ostatních potravin. Bylo zjištěno, že pacienti, kteří konzumovali ve větší míře potraviny tvořící kyseliny, čelili trojnásobně vyššímu riziku selhání ledvin než pacienti z kontrolní skupiny. Zdá se tedy, že snížení konzumace potravin tvořících více kyselin u pacientů s chronickým onemocněním ledvin by mohlo snížit riziko progrese jejich onemocnění, které často vede až k úplné ztrátě funkce ledvin.

Zdroje: 
http://www.renalandurologynews.com/acidic-meat-based-diet-boosts-kidney…;
http://jasn.asnjournals.org/content/early/2015/02/11/ASN.2014040332.abs…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme