Transplantace ledvin stále nejlepší metodou léčby

Nový výzkum ukazuje, že riziko úmrtí po 5 letech po transplantaci ledvin je zhruba o 47 % nižší než u pacientů na čekací listině. 

Během 5 let riziko úmrtí po transplantaci výrazně klesne 
Cílem nedávno publikované irské studie bylo porovnat přežití pacientů po transplantaci ledviny s přežitím u pacientů, kteří na nový orgán stále ještě čekají. Během prvních 12 týdnů po transplantaci bylo riziko úmrtí u příjemců transplantovaných ledvin 1,7–1,9krát vyšší než u pacientů na čekací listině. Avšak po uplynutí této doby začalo riziko úmrtí pacientů po transplantaci klesat, až nakonec bylo výrazně nižší než u pacientů na čekací listině. 5leté riziko úmrtí tak bylo o 47 % nižší než u pacientů na čekací listině. 

Transplantace ledvin zůstává nejlepší metodou léčby při selhání ledvin 
Přímo po transplantaci je riziko úmrtí o něco vyšší kvůli riziku pooperačních komplikací, infekcí nebo odmítnutí orgánu. Ale už po jednom roce se u pacientů po transplantaci projevuje přínos v přežití. Výrazný pokles rizika úmrtí během 5 let po transplantaci, ukazuje, že transplantace ledvin stále zůstává nejlepší dostupnou metodou léčby při selhání ledvin. 

Zdroj: https://academic.oup.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme