Akutní selhání ledvin

Ultrazvuk může zabránit akutnímu poškození ledvin

Ošetření ultrazvukem může podle odborníků zabránit akutnímu selhání ledvin, které v některých případech vzniká po větších chirurgických výkonech. Tato jednoduchá a neinvazivní terapie by mohla být účinným opatřením pro rizikové pacienty.

Akutní poškození ledvin projevující se náhlým poklesem funkce ledvin je stále rozšířenější a potenciálně závažné onemocnění u hospitalizovaných pacientů. Někdy k němu dochází po větších chirurgických výkonech z důvodu změněného průtoku krve ledvinami. Japonští vědci v roce 2013 publikovali následující informace. Vystavili myši pod anestézii působení ultrazvuku, a to 24 hodin před tím, než narušili průtok krve jejich ledvinami. Ledviny myší, které prodělaly ultrazvukovou proceduru, byly po opětovném obnovení průtoku krve naprosto v pořádku. Naproti tomu ledviny myší léčených placebem vykazovaly významné poškození. Další analýzou bylo zjištěno, že ošetření ultrazvukem může stimulovat protizánětlivé reakce, které jsou odpovědné za ochranu ledvin.

Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/109666-ultrasound-treatment-migh…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme