Vaskulitida a poškození ledvin

Vaskulitida je lékařský termín pro zánět krevních cév. Onemocnění úzce souvisí také s poškozením ledvin, jelikož se jedná o bohatě prokrvený orgán s množstvím kapilár. Existuje několik různých typů vaskulitid, ale jejich příčiny a jejich léčba jsou velmi podobné. Mezi vaskulitidy tak řadíme nemoci se záhadnými názvy, jako např. Wegnerova granulomatóza, Henochova-Schönleinova purpura nebo mikroskopická polyangiitida.

Co způsobuje vaskulitidu?

Příčina nemoci je imunologického původu. To znamená, že nesprávně fungující imunitní systém poškozuje struktury vlastního těla, v tomto případě cévy. Toto onemocnění je poměrně vzácné. Vaskulitidou s postižením ledvin onemocní přibližně 20-30 lidí na milion obyvatel za rok.

Jaké jsou příznaky?

Symptomy jsou různorodé a liší se často případ od případu. Někdy je jediným příznakem pocit únavy a celkově špatný zdravotní stav. Postiženy však mohou být cévy všech částí těla. Nejčastěji bývají zasaženy:

  • ledviny – obzvláště citlivé na projevy vaskulitidy bývají drobní krevní kapiláry v ledvinách, které filtrují krev a podílejí se na tvorbě moči. Poškození ledvin se může projevit nálezem krve v moči až selháním ledvin.
  • kůže - malé krevní cévy v kůži poškozené zánětem praskají, což vyvolá výsev malých červených skvrn, nejčastěji bývá vidět na dolních končetinách.
  • klouby - zánět kolem kloubů může způsobit bolest a ztuhlost.
  • nos – postižení nosní dutiny vyvolává krvácení z nosu. Tyto projevy se mohou objevit i dříve, než dojde k postižení ledvin.
  • plíce – také krvácení v plicích bývá projevem vaskulitidy. Při vykašlávání krve je nezbytná rychlá léčba.
  • ostatní části těla - příznaky vaskulitidy můžeme pozorovat v téměř každé části těla. Vzácně může způsobit cévní mozkovou příhodu, srdeční infarkt nebo poškození střeva.

    Jak se léčí?

    Vaskulitida obvykle reaguje na léčbu velmi dobře. Běžně se používá kombinace kortikosteroidů a imunosupresiv, tedy léků, které snižují aktivitu imunitního systému, a tím potlačují příznaky vaskulitidy.

    Zdroj: "kidney.org.uk":http://www.kidney.org.uk/Medical-Info/kidney-disease/vasc.html

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme