Chronické selhání ledvin

Vliv stravy na stav pacientů s chronickým onemocněním ledvin

Výživa má výrazný vliv na stav chronického onemocnění ledvin. Existuje však jen málo studií, které se věnují souvislostem mezi stravovacími zvyklostmi a vývojem choroby. Studie amerických vědců zabývající se dopadem 5 stravovacích modelů na funkci ledvin dokazuje pozitivní vliv ovoce a zeleniny a negativní působení stravy bohaté na smažená jídla a průmyslově zpracované potraviny.

5 stravovacích modelů a jejich vliv na nemocné ledviny

Studie se zúčastnilo téměř 4 000 Američanů s chronickým onemocněním ledvin (při vstupu do studie měli hodnotu odhadované glomerulární filtrace < 60ml/min/1,73m2 nebo poměr albumin-kreatinin ≥ 30 mg/g). Při analýze jejich stravovacích zvyklostí bylo odvozeno 5 charakteristických stravovacích modelů:

  • čínská a mexická strava, pizza a jiné kombinované potraviny,
  • rostlinné potraviny (ovoce a zelenina),
  • sladkosti/tuky (cukrovinky),
  • strava bohatá na smažená jídla a průmyslově zpracované potraviny,
  • alkohol/saláty (alkohol, zelená listová zelenina a salátové zálivky).

Po šesti letech sledování přibližně 800 pacientů zemřelo a u 140 nemocných došlo k selhání ledvin. Zvýšená konzumace rostlinné potravy (ovoce, zelenina) byla spojena s nižším rizikem úmrtí, zatímco vyšší příjem smažených a průmyslově zpracovaných potravin byl spojen s vyšším rizikem úmrtí. U dalších stravovacích modelů nebyla zjištěna žádná statisticky významná souvislost s úmrtností. Nebyl pozorován ani žádný vztah mezi uvedenými stravovacími modely a výskytem selhání ledvin.

Ovoce a zelenina chrání ledviny

Výsledky studie tak naznačují, že nezdravá strava bohatá na průmyslově zpracované potraviny a smažená jídla je významně spojena s mortalitou u osob s chronickým onemocněním ledvin. Naproti tomu se zdá, že strava bohatá na ovoce a zeleninu má naopak ochranný vliv.

Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24679894?dopt=Abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme