Co vás čeká

Výběr čekatele na transplantaci ledviny

Transplantace ledviny od zemřelého (neboli kadaverózní) dárce je vhodnou možností pro ty nemocné, kteří nemají ve svém okolí vhodného žijícího dárce nebo si nepřejí, aby jim někdo z okolí ledvinu daroval. Ledvinu je možné takto transplantovat pouze osobám zařazeným na čekací listinu (tzv. waiting list neboli národní registr osob čekajících na transplantaci). Jde o seznam všech, kteří čekají na transplantaci ledviny, tzn. osob s nezvratným selháním ledvin, které jsou v daný okamžik schopny transplantaci podstoupit.

Pacient vhodný pro transplantaci

Zařazení do čekací listiny navrhuje ošetřující nefrolog a schvaluje příslušné transplantační centrum. V čekací listině na transplantaci ledviny je u nás přibližně 15–20 % dialyzovaných osob. Pacient zařazený do čekací listiny nesmí mít žádné komplikace, které by ho ohrožovaly během transplantace či po ní. Je nutné, aby potenciální příjemce orgánu podstoupil řadu vyšetření, která je potřeba podle určitých schémat průběžně opakovat a dialyzační pracoviště musí pacienta v čekací listině pravidelně kontrolovat. Pokud nastalo přechodné zhoršení zdravotního stavu, pacient se dočasně z čekací listiny vyřadí, při úpravě stavu je opět zařazen.

Kontraindikace

Kontraindikace (tedy stavy, které neumožňují daný zákrok provést) respektují zdravotní stav potenciálního příjemce, ale také skutečnost, že ledvina by měla být transplantována s cílem co nejdelší funkce. K základním kontraindikacím patří především:

  • rakovina (i po prodělaném a vyléčeném onemocnění je třeba vyčkat 2 až 5 let podle typu nádoru)
  • chronické infekce (např. tuberkulóza)
  • aktivní hepatitida
  • srdeční onemocnění s projevy srdečního selhávání
  • závažné onemocnění jiných orgánů
  • HIV pozitivita
  • neschopnost či neochota pacienta spolupracovat
  • téžká obezita či výrazná podvýživa

Zdroje: http://www.kst.cz http://www.ordinace.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme