Výskyt infekce u dialyzovaných klesá

Celková míra infekce u pacientů na dialýze v posledních letech klesá. Tento pozitivní trend je však mnohem výraznější u pacientů, kteří se dialýzou léčí delší dobu, než u nových pacientů, kteří dialyzační léčbu zahájili teprve nedávno. Takové výsledky alespoň ukazují údaje z americké databáze pacientů se selháním ledvin z let 2004 až 2013.

Déle na dialýze, méně infekcí

Analýza dat ukazuje zajímavá fakta. Celková míra infekce u pacientů, kteří nedávno zahájili dialýzu, se snížila o 6 %. Avšak celková míra infekce u pacientů, kteří dlouhodobě podstupují dialyzační léčbu, poklesla o celých 23 %. U infekcí souvisejících s cévním přístupem došlo k významnému snížení o 46 %. Míra výskytu bakteriémie/sepse vzrostla během sledovaného období o 33 %, což částečně vykompenzovalo pokles infekcí cévního přístupu.

Pozor na riziko kolitid

Výsledky také ukázaly, že přítomnost zápalu plic a chřipky u pacientů, kteří se dialýzou léčí delší dobu, byla relativně stabilní, ale vykazovala sezónní vlivy. V zimních měsících se tyto infekce objevují výrazně častěji než v letních měsících. K infekčním onemocněním dialyzovaných pacientů, která si zaslouží další důkladné sledování, patří také kolitida způsobená bakterií *Clostridium difficile*. Způsobuje závažné infekce tlustého střeva a objevuje se často v případech, kdy pacienti užívají antibiotika z důvodu jiné infekce.

Zdroje:
www.renalandurologynews.com/nkf-2016-spring-clinical-meeting/infection-…
www.ajkd.org/article/S0272-6386(16)00607-7/pdf

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme