Zdravý životní styl

Význam probiotik na dialýze

Zdravá střevní mikrobiota, tedy mikroorganismy osidlující naše střevo, zajišťuje v těle mnoho důležitých funkcí a významně ovlivňuje správnou funkci imunitního systému. Má proto velký význam i pro dobrou zdravotní prognózu pacientů s chronickým onemocněním ledvin nebo na dialýze. Složení střevního mikrobioty můžeme mimo jiné pozitivně ovlivnit pravidelnou konzumací probiotik.

Probiotika pomáhají i na dialýze

U pacientů na dialýze jsou přítomny některé faktory, které mohou narušovat zdravou střevní mikrobiotu narušovat, jako např. nutnost užívat větší množství léků nebo zvýšené riziko infekce a následná léčba antibiotiky, které ničí dobré i špatné bakterie ve střevě. Některé studie již potvrzují přínosy probiotik pro dialyzované pacienty, jako je např. zlepšení střevního zdraví a snížení hromadění toxických látek v těle. Bylo také zjištěno, že užívání probiotik po dobu dvou měsíců významně zlepšilo hladiny albuminu, stav podvýživy a kvalitu života u pacientů na peritoneální dialýze.

Kde najdeme probiotika?

Probiotika jsou obsažena zejména ve fermentovaných potravinách, např. zakysaných mléčných výrobcích (jogurt, kefírová mléka) nebo kysaném zelí. Lze je ale také užívat ve formě doplňků. Probiotické doplňky lze zakoupit bez lékařského předpisu, ale vždy je nejlepší promluvit si se svým lékařem nebo nutriční terapeutkou, než do své stravy přidáte jakýkoli nový přípravek.

Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/probiotics-for-people-on-dial…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme