Vzhůru na nordic walking!

Nordic walking neboli severská chůze je populární fyzická aktivita vhodná pro všechny, ať už s pohybovou aktivitou teprve začínáte či jste již zkušenými sportovci. Je možné ji provozovat po celý rok, kdekoliv (ideálně v přírodě), nezáleží na vašem věku ani výkonnosti. Každý si může zvolit svoje tempo i cíl. Nordic walking Je také vhodnou fyzickou aktivitou pro dialyzované pacienty, kterým příjemnou formou může pomoci zvýšit výkonnost a získat energii ke každodenním aktivitám.

Co je nordic walking?

Kolébkou tohoto sportu, který se vyvinul z běžeckého lyžování, je Finsko, kde je nazýván Sauväkavely, což lze přeložit jako chůze s holemi. Nordic walking však není pouhou chůzí. Zapojení speciálních hůlek, podobných lyžařským hůlkám, z něj činní komplexní kondiční cvičení. Pomocí holí dochází ke koordinaci nohou a paží, jsou namáhány svaly celého těla a odlehčeny klouby dolních končetin. Z klasické chůze se tak bez zvláštní nadměrné námahy a nároků na vybavení stává vysoce účinný trénink celého těla.

Nezbytné předpoklady

Rekreační vyznavači nordic walking si vystačí se sportovní obuví a oděvem a nezbytnými hůlkami pro nordic walking. Ty jsou pružnější a lehčí než hole trekingové, o které se při chůzi spíše opíráme, jsou svojí konstrukcí a použitím blízké holím na běžecké lyžování a slouží k aktivnímu odrazu.
Pro dosažení maximálního efektu je nezbytné znát správnou techniku požívání holí, kterou je však možné si osvojit velmi rychle. Není tedy potřeba zdlouhavé výuky, která by začátečníky případně mohla odradit.

Výhody

  • má pozitivní vliv na pohybový aparát, přispívá ke správnému držení těla a zlepšuje koordinaci pohybu
  • zlepšuje pohyblivost páteře
  • díky použití holí snižuje zátěž kloubů
  • zapojením i horních končetin se zvyšuje spotřeba kalorií o 20 % oproti běžné chůzi
  • při správné technice je využíváno až 90 % svalů v těle
  • pomáhá při snižování nadváhy, spaluje až 400 kalorií za hodinu

    Zdroje:

    http://www.czech-nordicwalking.com
    http://www.bezeckaskola.cz

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme