Zdravý životní styl

Zdravý životní styl pro zdravější ledviny

Zdá se, že dodržováním čtyř základních faktorů zdravého životního stylu je možné u pacientů s chronickým onemocněním ledvin snížit riziko úmrtí. Pacienti s chronickým onemocněním ledvin, kteří nekouří, jsou fyzicky aktivní, zdravě se stravují a jejich index tělesné hmotnosti (BMI) se pohybuje rozmezí 20 až 25, mají riziko úmrtí nižší o 68 % ve srovnání s těmi, kteří tyto zásady zdravého životního stylu nedodržují.

Zkoumán vztah mezi životním stylem a zdravotními výsledky

Výzkumníci použili údaje 3 tisíc dospělých pacientů s chronickým onemocněním ledvin nashromážděné v průběhu čtyř let sledování. Zaměřili zejména na vztah mezi faktory životního stylu a zdravotními výsledky, jako je progrese chronického onemocnění ledvin, onemocnění srdce a úmrtí. Během zmíněných čtyř let bylo zaznamenáno 726 případů zhoršení funkce ledvin, 355 srdečních příhod a 437 úmrtí.

Nekuřáctví, pohyb, strava a BMI

Nekuřáci obecně vykazovali lepší zdravotní výsledky, včetně zpomalení progrese onemocnění ledvin a snížení rizika srdečního infarktu a úmrtí. Také pravidelná fyzická aktivita byla spojena se sníženým rizikem úmrtí. Poněkud překvapivě byl index tělesné hmotnosti vyšší než 25 spojen s nižším rizikem kardiovaskulárních příhod, zatímco index tělesné hmotnosti vyšší než 30 souvisel s nižším rizikem úmrtí. Zdravé stravování v kombinaci s nekuřáctvím, pravidelnou fyzickou aktivitou a BMI mezi 20 až 25 zvyšovalo přežití. A dodržování všech čtyř faktorů zdravého životního stylu dohromady bylo spojeno s poklesem rizika úmrtí o 68 %.

Podporovat zdravý životní styl

Výsledky studie podporují již existující důkazy, že zdravý životní styl zlepšuje prognózu pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Nefrologové by proto u svých pacientů měli klást větší důraz na dodržování výše uvedených zásad zdravého životního stylu.

Zdroje: http://www.nephrologynews.com/articles/110774-lifestyle-modifications-i… http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25458663

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme