Znalost správných kuchařských postupů pomáhá snížit hladinu fosforu
Nový výzkum chorvatských vědců prokázal, že pacienti na hemodialýze, kteří jsou proškoleni v tom, jak správně postupovat při přípravě stravy s nízkým obsahem fosforu, měli po roce nižší hladinu sérového fosforu, aniž by byl ohrožen jejich příjem bílkovin.
Speciální kurz vaření pro dialyzované
Studie se zúčastnilo 47 hemodialyzovaných pacientů. Jejich hladiny sérového fosforu byly vyšší než 1,42 mmol/l a všichni užívali vazače fosfátů pro prevenci či léčbu hyperfosfatémie. Všichni se také zúčastnili 3denního programu, kde byli dietologem poučeni, jak vybírat potraviny s nízkým obsahem fosforu za současného zachování dostatečného příjmu bílkovin, a individuálního 15minutového sezení (každý týden po dobu 2 měsíců). Učili se, jak kontrolovat příjem tekutin, vápníku a sodíku a udržovat v rovnováze hladiny fosforu a vápníku. Kromě uvedeného výživového poradenství prošla vybraná skupina pacientů navíc speciálním kurzem. V jeho průběhu byli poučeni o vhodných kulinárních postupech pro přípravu stravy se sníženým obsahem fosforu, např. namáčet maso ve vodě po dobu jedné hodiny před vařením atd.
Poučení o kuchařských postupech přineslo výsledky
I když rozdíl nebyl statisticky významný, hladina sérového fosforu u pacientů, kteří absolvovali speciální kurz vaření, se v průměru snížila za 1 rok o něco více než v kontrolní skupině (–0,3 vs. –0,2 mmol/l). V testované skupině se také snižoval počet užívaných tablet vazačů fosfátu v průběhu celého roku, zatímco u kontrolní skupiny se tak stalo pouze po dobu 3 měsíců. Důležité je, že ve skupině, která prošla speciálním kurzem vaření, nedošlo k nepříznivému ovlivnění sérového albuminu ani proteinového katabolismu, a to navzdory jejich nižšímu příjmu fosforu ve stravě.
Výsledky tak ukazují, že poučení pacientů o postupech přípravy stravy s nízkým obsahem fosforu může přispět ke snížení příjmu fosforu stravou a udržení nízké hladiny sérového fosforu s minimálním rizikem podvýživy.
Zdroje: http://www.renalandurologynews.com/hyperphosphatemia/teaching-low-phosp…
http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/doi/10.1111/hdi.12468/full