Zpět

Menu a recepty

Jarní pohoštění: Recepty nejen pro dialyzované pacienty

Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka a redaktorka známá jako Mave'S Kitchen. Těšit se můžete na hlavní chod i na dezert. A pokud chcete vyzkoušet něco nového, vsaďte na bulgur s bylinkami. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. 

Pečený králík v bylinkové marinádě

Pečený králík v bylinkové marinádě recepty pro dialyzované pacienty
Typ receptu Typ: Oběd
Porce receptu Porce: 4
Náročnost receptu Náročnost: Snadná

Ingredience

  • 4 králičí stehna (150 g masa na porci)
  • 200 ml vody na podlití
  • 20 g másla
  • 20 g slunečnicového oleje
  • 80 g jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce lístků hladkolisté petrželky (10 g)
  • 1 lžička lístků čerstvého citronového tymiánu (10 g)
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • pár kapek citronové šťávy
  • pepř a sůl

Postup

  1. Do mixéru dáme ingredience na bylinkovou marinádu – slunečnicový olej, jarní cibulku, česnek, petrželku, tymián, med, hořčici, citronovou šťávu, pepř a malou špetku soli. Vše umixujeme na hladkou pastu a hotovou marinádou potřeme králičí maso.
  2. Naložené maso v marinádě necháme v lednici alespoň hodinu odležet.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C, králíka vložíme do pekáče s tlustým dnem, navrch dáme kousek másla a podlijeme vodou.
  4. Pekáč přiklopíme poklicí a pečeme hodinu do měkka. Pak poklici odklopíme a dopečeme králíka na barvu. Podléváme výpekem, aby se maso nevysušilo.
Ikona
Nutriční hodnoty receptu
Energie : 276 kcal Bílkoviny: 34 g Sacharidy: 6 g Tuky: 13 g Draslík: 667 mg Fosfor: 397 mg Vláknina: 0,5 g

Mini dortíky Pavlova

Dortíky pavlova recepty pro dialyzované pacienty
Typ receptu Typ: Dezert a moučník
Porce receptu Porce: 12
Náročnost receptu Náročnost: Střední

Ingredience

KORPUS

  • 4 bílky
  • 300 g jemného krupicového cukru
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky vinného octa

NÁPLŇ A ROZVAR

  • 300 g smetany 31 %
  • 300 g jemného tvarohu
  • 60 g vanilkového cukru
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 200 g mražených borůvek a čerstvé jahody, borůvky nebo i maliny na ozdobu

Postup

  1. Vejce z lednice vyndáme zhruba hodinu předem, měla by mít pokojovou teplotu, aby sníh dobře držel.
  2. Do mísy dáme bílky, přidáme 2 lžíce cukru a začneme pomalu šlehat. Když se začnou dělat na sněhu špičky, postupně po částech zašleháme zbylý cukr. Ideálně vždy jednu lžíci, pak chvíli počkat a tak stále dokola. Díky tomu bude sníh pevný a lesklý, důležité je nepospíchat, sníh pak lépe drží. Nakonec zašleháme prosátou lžíci škrobu a vinný ocet.
  3. Hotový sníh přesuneme do cukrářského trezírovacího sáčku se zdobicí špičkou. Plech vyložíme pečicí podložkou či papírem. Nejdříve si uděláme ze sněhu plné dno, přibližně o průměru 5 cm, pak doděláme boky. Množství sněhu by nám mělo vyjít na dvanáct mini dortíků.
  4. Troubu předehřejeme na 120 °C, sněhové korpusy se nepečou, ale suší. Pokud chceme mít dortíky sněhově bílé, snížíme teplotu po vložení plechu do trouby na 100 °C, budou se sušit několik hodin. Pokud necháme teplotu na 120 °C, dortíky budou mít lehce béžový nádech, sušení bude trvat přibližně hodinu a půl, záleží na troubě. Během sušení by se trouba neměla otevírat. Po hodině a půl ji vypneme, neotvíráme a necháme dortíky zcela vychladnout.
  5. Zatímco se dortíky suší, připravíme si krém. Do šlehací nádoby si vložíme smetanu, tvaroh, vanilkový cukr a ušleháme hladký krém. Ten necháme v uzavíratelné nádobě vychladnout v lednici. V malém hrnci s tlustým dnem prohřejeme mražené borůvky, před varem přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v cukru. Necháme probublat a pak propasírujeme přes cedník. Pevnou část z cedníku nevyhazujeme, necháme lehce vystydnout a dáme na dno korpusů.
  6. Vychlazený krém vložíme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a sněhové korpusy naplníme. Hořejšek pokapeme borůvkovým rozvarem a nakonec ozdobíme čerstvým ovocem. Před podáváním necháme dortíky rozležet pár hodin v lednici, pak podáváme. Zůstanou zvenčí křupavé a uvnitř vláčné.
Ikona
Nutriční hodnoty receptu
Energie: 257 kcal Bílkoviny: 6 g Sacharidy: 39 g Tuky: 9 g Draslík: 134 mg Fosfor: 74 mg Vláknina: 2 g

Špenátový bulgur s bylinkami

Špenátový bulgur s bylinkami recepty pro dialyzované pacienty
Typ receptu Typ: Oběd
Porce receptu Porce: 4
Náročnost receptu Náročnost: Snadná

Ingredience

  • 200 g bulguru
  • 150 g mraženého listového špenátu
  • 300 ml vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka (20 g)
  • klíčky (15 g) a pažitka (10 g) na ozdobu
  • 2 lžíce bílého jogurtu (40 g)
  • pár kapek citronové šťávy
  • olivový olej na pokapání (10 g)
  • pepř a sůl

Postup

  1. Mražený špenát zalijeme vroucí vodou a půl hodiny namáčíme, pak vodu slijeme a špenát necháme okapat.
  2. Bulgur namočíme do studené vody a necháme půl hodiny stát, pak také vodu slijeme.
  3. Špenát rozmixujeme ve vývaru společně s jarní cibulkou a prolisovaným česnekem na hladkou pastu. Kousek zelené natě cibulky si můžeme nechat na závěr na ozdobu.
  4. Okapaný bulgur zlehka opražíme na pánvi na sucho a zalijeme špenátovým vývarem. Pozvolna vaříme přibližně 10 minut, dokud není bulgur uvařen na skus. Před koncem vaření přidáme pár kapek citronové šťávy, zlehka osolíme a opepříme.
  5. Na talíři lehce pokapeme olivovým olejem, přidáme bílý jogurt a klíčky na ozdobu.
Ikona
Nutriční hodnoty receptu
Energie: 241 kcal Bílkoviny: 7 g Sacharidy: 40 g Tuky: 5 g Draslík: 601 mg Fosfor: 324 mg Vláknina: 5 g

Ikona
Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Další menu

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme