Jarní pohoštění: Recepty nejen pro dialyzované pacienty
Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka a redaktorka známá jako Mave'S Kitchen. Těšit se můžete na hlavní chod i na dezert. A pokud chcete vyzkoušet něco nového, vsaďte na bulgur s bylinkami. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat.
Pečený králík v bylinkové marinádě
Ingredience
- 4 králičí stehna (150 g masa na porci)
- 200 ml vody na podlití
- 20 g másla
- 20 g slunečnicového oleje
- 80 g jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce lístků hladkolisté petrželky (10 g)
- 1 lžička lístků čerstvého citronového tymiánu (10 g)
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- pár kapek citronové šťávy
- pepř a sůl
Postup
- Do mixéru dáme ingredience na bylinkovou marinádu – slunečnicový olej, jarní cibulku, česnek, petrželku, tymián, med, hořčici, citronovou šťávu, pepř a malou špetku soli. Vše umixujeme na hladkou pastu a hotovou marinádou potřeme králičí maso.
- Naložené maso v marinádě necháme v lednici alespoň hodinu odležet.
- Troubu předehřejeme na 180 °C, králíka vložíme do pekáče s tlustým dnem, navrch dáme kousek másla a podlijeme vodou.
- Pekáč přiklopíme poklicí a pečeme hodinu do měkka. Pak poklici odklopíme a dopečeme králíka na barvu. Podléváme výpekem, aby se maso nevysušilo.
Mini dortíky Pavlova
Ingredience
KORPUS
- 4 bílky
- 300 g jemného krupicového cukru
- 10 g kukuřičného škrobu
- 2 lžičky vinného octa
NÁPLŇ A ROZVAR
- 300 g smetany 31 %
- 300 g jemného tvarohu
- 60 g vanilkového cukru
- 2 lžičky moučkového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 200 g mražených borůvek a čerstvé jahody, borůvky nebo i maliny na ozdobu
Postup
- Vejce z lednice vyndáme zhruba hodinu předem, měla by mít pokojovou teplotu, aby sníh dobře držel.
- Do mísy dáme bílky, přidáme 2 lžíce cukru a začneme pomalu šlehat. Když se začnou dělat na sněhu špičky, postupně po částech zašleháme zbylý cukr. Ideálně vždy jednu lžíci, pak chvíli počkat a tak stále dokola. Díky tomu bude sníh pevný a lesklý, důležité je nepospíchat, sníh pak lépe drží. Nakonec zašleháme prosátou lžíci škrobu a vinný ocet.
- Hotový sníh přesuneme do cukrářského trezírovacího sáčku se zdobicí špičkou. Plech vyložíme pečicí podložkou či papírem. Nejdříve si uděláme ze sněhu plné dno, přibližně o průměru 5 cm, pak doděláme boky. Množství sněhu by nám mělo vyjít na dvanáct mini dortíků.
- Troubu předehřejeme na 120 °C, sněhové korpusy se nepečou, ale suší. Pokud chceme mít dortíky sněhově bílé, snížíme teplotu po vložení plechu do trouby na 100 °C, budou se sušit několik hodin. Pokud necháme teplotu na 120 °C, dortíky budou mít lehce béžový nádech, sušení bude trvat přibližně hodinu a půl, záleží na troubě. Během sušení by se trouba neměla otevírat. Po hodině a půl ji vypneme, neotvíráme a necháme dortíky zcela vychladnout.
- Zatímco se dortíky suší, připravíme si krém. Do šlehací nádoby si vložíme smetanu, tvaroh, vanilkový cukr a ušleháme hladký krém. Ten necháme v uzavíratelné nádobě vychladnout v lednici. V malém hrnci s tlustým dnem prohřejeme mražené borůvky, před varem přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v cukru. Necháme probublat a pak propasírujeme přes cedník. Pevnou část z cedníku nevyhazujeme, necháme lehce vystydnout a dáme na dno korpusů.
- Vychlazený krém vložíme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a sněhové korpusy naplníme. Hořejšek pokapeme borůvkovým rozvarem a nakonec ozdobíme čerstvým ovocem. Před podáváním necháme dortíky rozležet pár hodin v lednici, pak podáváme. Zůstanou zvenčí křupavé a uvnitř vláčné.
Špenátový bulgur s bylinkami
Ingredience
- 200 g bulguru
- 150 g mraženého listového špenátu
- 300 ml vývaru
- 1 stroužek česneku
- 1 jarní cibulka (20 g)
- klíčky (15 g) a pažitka (10 g) na ozdobu
- 2 lžíce bílého jogurtu (40 g)
- pár kapek citronové šťávy
- olivový olej na pokapání (10 g)
- pepř a sůl
Postup
- Mražený špenát zalijeme vroucí vodou a půl hodiny namáčíme, pak vodu slijeme a špenát necháme okapat.
- Bulgur namočíme do studené vody a necháme půl hodiny stát, pak také vodu slijeme.
- Špenát rozmixujeme ve vývaru společně s jarní cibulkou a prolisovaným česnekem na hladkou pastu. Kousek zelené natě cibulky si můžeme nechat na závěr na ozdobu.
- Okapaný bulgur zlehka opražíme na pánvi na sucho a zalijeme špenátovým vývarem. Pozvolna vaříme přibližně 10 minut, dokud není bulgur uvařen na skus. Před koncem vaření přidáme pár kapek citronové šťávy, zlehka osolíme a opepříme.
- Na talíři lehce pokapeme olivovým olejem, přidáme bílý jogurt a klíčky na ozdobu.

