Recepty pro zahřátí vhodné nejen pro ledvinovou dietu
V zimních měsících přirozeně preferujeme potraviny, které nás zahřejí. Přichystali jsme pro vás menu, na kterém si během chladných dní pochutná celá rodina. V hlavní roli recept na výborné dušené hovězí, dýňové sušenky k pomazánkou, kterou musíte vyzkoušet a nemůže chybět sladká tečka na závěr v podobě jemné rolády se šlehačkovým krémem. Recepty pro vás vytvořila Eva Mašová, foodblogerka a vášnivá kuchařka. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety.
Obsahuje
Dýňové sušenky s tvarohovo-citronovou pomazánkou
Ingredience
SUŠENKY
- 300 g hladká mouka
- 50 g pyré z pečené dýně
- 140 g máslo
- 15 g žloutek
- 0,5 g mletá paprika
- 15 g kukuřičný škrob
- 8 g sůl
POMAZÁNKA
- 300 g měkký tvaroh tučný
- 15 g olivový olej
- 15 g anglická hořčice
- ½ lžičky čerstvé kůry z bio citronu
- 1 lžička citronové šťávy
- 10 g pažitka
- sůl
Postup
- V míse smícháme suché ingredience – mouku, kukuřičný škrob, mletou papriku a sůl.
- Přidáme vychlazené pyré z pečené dýně, na kostičky nakrájené studené máslo a žloutek.
- Rychle vypracujeme těsto, aby se máslo příliš nezahřálo, sušenky by nebyly tak křehké.
- Vypracované těsto dáme do uzavíratelné misky odpočinout alespoň na půl hodiny do lednice.
- Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzduch.
- Těsto vyndáme z lednice a necháme trochu změknout. Nesmí změknout moc, aby při vykrajování zůstaly ostré hrany.
- Těsto vyválíme zhruba na 3 mm, rádýlkem nakrájíme pruhy, z pruhů čtverce a pomocí vykrajovátka uděláme do sušenek tečky.
- Pečeme v troubě zhruba 10–12 min do růžova.
- Před podáváním ušleháme tvaroh s olivovým olejem, hořčicí, citronovou šťávou a kůrou. Zlehka ho osolíme, přidáme nadrobno nasekanou pažitku a promícháme.
- Podáváme s vychladlými sušenkami.
Dušené hovězí s dýní
Ingredience
- 800 g hovězí líčka
- 10 g olivový olej
- 15 g slunečnicový olej
- 100 g máslová dýně
- 100 g mrkev
- 40 g celer
- 60 g petržel
- 60 g cibule
- 10 g česnek
- 20 g med
- 30 g máslo
- 15 g hladká mouka
- 1 polévková lžíce
- jablečný ocet
- 800 ml vývar
- 1 čajová lžička bylinek (tymián, estragon, šalvěj, saturejka)
- pepř a sůl
Postup
- Do hrnce s tlustým dnem nalijeme olivový a slunečnicový olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
- K cibuli přidáme na větší kostky a špalíčky nakrájenou kořenovou zeleninu. Restujeme na mírném plamenu až deset minut, dokud nechytne zelenina lehce zlatavou barvu, díky tomu bude mít příjemnou oříškovou chuť.
- Zeleninu dáme na stranu hrnce, zvýšíme teplotu a přidáme na větší kostky nakrájená hovězí líčka. Necháme maso zatáhnout ze všech stran. ¨
- Přidáme máslo a med, necháme rozpustit a přisypeme lžíci mouky. Zlehka mouku orestujeme, zalijeme jablečným octem a necháme pár minut za stálého míchání odpařit.
- Nyní do hrnce přijde najemno nakrájený česnek, na kostky nakrájená dýně, bylinky, pepř a sůl. Zalijeme vývarem, promícháme a přikryjeme poklicí.
- Na mírném plamenu dusíme minimálně dvě hodiny, občas promícháme, aby se nám omáčka nepřichytila ke dnu. Chceme, aby maso bylo měkké a omáčka zredukovaná.
Roláda z vaječných bílků
Ingredience
TĚSTO
- 40 g hladká mouka
- 10 g kukuřičný škrob
- 140 ml vaječné bílky
- 60 ml mléko
- 15 ml řepkový olej
- 42 g cukr krupice
- 8 g vanilkový cukr
- 2 g vinný kámen
- sůl
NÁPLŇ
- 200 g smetana 31%
- 50 g měkký tučný tvaroh
- 10 g růžová voda
- 20 g moučkový cukr
- 200 g borůvky na ozdobu
Postup
- V míse smícháme mléko, 12 g cukru krupice, 8 g vanilkového cukru a olej. Když je směs hladká, metlou do ní zašleháme prosetou hladkou mouku s kukuřičným škrobem.
- Do šlehací mísy dáme bílky, vinný kámen a malou špetku soli. Začneme bílky pomalu šlehat, když začnou tvořit pěnu, postupně přisypeme 30 g cukru a ušleháme bílky tak, aby sníh na metle tvořil měkké špičky. Nechceme směs přešlehat, na roládě by se pak mohly tvořit praskliny. Bílkovou směs po třech částech pomocí stěrky opatrně zapracujeme k mokré moučné směsi.
- Těsto přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Vytvoříme pomocí špachtle vrstvu přibližně 1 cm vysokou, obdélník cca 20×30 cm.
- Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C přibližně 15 minut. Pokud chceme mít těsto sněhově bílé i z vrchní strany, v polovině pečení ho rychle překryjeme dalším pečicím papírem. Roláda by po upečení měla být na dotek měkká a pružná.
- Během pečení si připravíme šlehačkový krém. V míse ušleháme smetanu společně s cukrem, chceme, aby byla hustá, ale nesmí se přešlehat, začaly by se tvořit hrudky. Nakonec do směsi zašleháme tvaroh a růžovou vodu. Před plněním necháme krém v lednici.
- Roládu necháme lehce zchladnout, opatrně ji přesuneme na čistý pečící papír, tmavší upečenou stranou navrch. Potřeme ji šlehačkovou náplní po celé ploše a pomocí pečicího papíru podélně roládu stočíme. Přesuneme ji do lednice a necháme ji alespoň čtyři hodiny vychladit.
- Roládu krájíme ostrým nožem těsně před podáváním a ozdobíme ji borůvkami.
Tip: Místo růžové vody můžete použít do krému čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče, limetky či citronu.

