Výživa a pohyb

Znáte varovné příznaky podvýživy?

Podvýživa (malnutrice) je nesprávná, špatná výživa. Podvýživou se rozumí nedostatečný příjem energie a živin, který ohrožuje jedince závažnými zdravotními komplikacemi. Podvýživa vzniká v různé míře kombinací nedostatečného příjmu živin, ale i například přítomností zánětlivé aktivity, která vede ke změnám tělesného složení, poklesu fyziologických funkcí a zhoršenému zdravotního stavu.

Typickým příznakem malnutrice je nezamýšlený váhový úbytek, celkově nízká tělesná hmotnost, nápadně nízký příjem stravy, svaová i celková slabost a také výrazné změny ve výsledcích laboratorních vyšetření. Výživa je základní životní potřebou a jako taková má podstatný vliv na udržení zdraví nebo rozvoj nemocí. Nedostatečná výživa nebo podvýživa může vést ke zvýšené nemocnosti a v případě dlouhodobějšího zanedbání patří i mezi faktory zvyšující úmrtnost nemocných. Proto je na místě o tématu dostatečné výživy hovořit. A pozor také na to, že se malnutrice netýká jen pacientů s podváhou, ale také s nadváhou nebo obezitou. O zdravém životním stylu, jehož je výživa pevnou součástí, pro dialyzované pacienty se můžete dočíst zde.

Malnutrice a onemocnění ledvin 

Malnutrice se objevuje často u pacientů s chronickým onemocněním ledvin a pacienti na dialýze mohou být podvýživou zvlášť ohroženi. Proč tomu tak je? Je to proto, že dialýza pomáhá čistit krev, ale kromě toho se z těla odplaví také důležité živiny. Proto musí pacienti do dialyzačním ošetření zvýšit celkový příjem energie a bílkovin, které jsou při léčbě ztráceny. Pokud nemají dostatečný příjem bílkovin a kalorií, tělo začne odbourávat svalovou hmotu, kterou použije jako zdroj energie, což v konečném důsledku vede k celkovému oslabení organismu. Tato situace může zhoršovat zdravotní stav a snížit schopnost těla bojovat s infekcemi a dalšími jinými komplikacemi.

Časté příznaky malnutrice: 

  • Ztráta hmotnosti
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Slabost a únava
  • Změny nálady
  • Otoky a zadržování vody

Důsledky malnutrice: 

  • Oslabený imunitní systém
  • Úbytek svalů
  • Oslabení funkce ledvin – snížená schopnost ledvin čistit krev, zhoršená schopnost regulovat tekutiny a důležité ionty (sodík, draslík, vápník a fosfor), což může vést k dehydrataci a zadržování vody v těle
  • Oslabení funkce mozku – apatie, deprese, zhoršení paměti a další možné projevy
  • Změna tepelné regulace – snížená schopnost těla reagovat na chlad, která způsobuje zimomřivost a může vést k podchlazení

Nutriční ambulance B. Braun

Podvýživu lze řešit, je ale nutné věnovat pozornost příznakům a včas vyhledat odbornou pomoc lékaře a nutričního terapeuta v rámci nemocnice nebo v nutriční ambulanci. Diagnostiku a léčbu podvýživy nabízíme také v nutričních ambulancích B. Braun
Poskytujeme zejména konzultace stravovacího režimu, dietní rady a v případě indikace předepsání nutriční podpory. Váš ošetřující lékař na dialyzačním středisku vám může doporučit další postup a může zprostředkovat kontakt na nutriční ambulanci.

Jak podvýživě předcházet a jak ji řešit

Podvýživě je možné zabránit pravidelnou a pestrou stravou, která tělu dodá potřebné živiny. V případě, že pacienti trpní nechutenstvím, doporučuje se konzumovat menší porce častěji během dne a jíst pomalu. Důležité je také konzumovat potraviny s vysokým obsahem bílkovin a doplňovat ke svému jídelníčku navíc potřebné vitamíny a minerály. 

Při snížené chuti k jídlu pomáhá zvlášť konzumovat jídlo a tekutiny, protože pitím během jídla se může způsobit rychlý pocit sytosti. Vhodným doplňkem ke stravě mohou být také nápoje, tzv. sipping. Sipping, neboli enterální výživa, je tekutá forma stravy. Slovo sipping pochází z angličtiny a v překladu znamená popíjení nebo usrkávání. Konzumuje se po malých dávkách. Zda je sipping vhodné užívat i ve vašem případě konzultujte se svým ošetřujícím lékařem či nefrologem na dialyzačním středisku.

Recepty při ledvinové dietě

Inspirace není nikdy dost. Vyzkoušejte recepty přizpůsobené dialyzovaným pacientům a lidem s onemocněním ledvin. Recepty pro vás kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti například při konzumaci ovoce. Uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Veškeré recepty vhodné při ledvinové dietě naleznete zde. Inspirujte se i vy.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme