Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyNefrologie pod drobnohledem Jak předcházet vzniku močových kamenů

Jak předcházet vzniku močových kamenů

Močové kameny jsou pevné konkrementy vznikající nahromaděním a vykrystalizováním některých odpadních látek v ledvinách a v močových cestách. Jedná se často o velmi bolestivé a nepříjemné onemocnění s řadou komplikací.

Tipy pro prevenci močových kamenů

Některé faktory významně zvyšují riziko jejich vzniku. Dodržování následujících zásad může pomoci snížit riziko vzniku močových kamenů:

  • Dostatečný pitný režim – u méně koncentrované moči obsahující více vody a méně minerálních solí je menší pravděpodobnost tvorby močových kamenů. Tmavší moč je známkou dehydratace. V ideálním případě by moč měla být slabě žlutá. Pijte především vodu a omezte konzumaci nápojů s kofeinem a sycených a slazených nápojů, které mohou zvýšit riziko vzniku močových kamenů.
  • Snížení příjmu soli – zvýšený příjem sodíku může způsobit zadržování vody a vést k dehydrataci.
  • Tělesná hmotnost pod kontrolou – obezita může představovat nadměrnou zátěž pro ledviny a zvyšuje tak riziko vzniku močových kamenů.
  • Omezit pití alkoholu – konzumace alkoholu podporuje dehydrataci.
  • Omezení šťavelanů ve stravě – močové kameny mohou mít různé složení, často však bývají tvořeny šťavelanem vápenatým. Omezení příjmu šťavelanů ve stravě (např. řepa, fazole, rebarbora nebo špenát) se však obvykle doporučuje pouze těm, kteří mají vysoké riziko vzniku ledvinových kamenů.
  • Příjem dostatečného množství vápníku ve stravě – dieta s vysokým obsahem vápníku je spojována se sníženým rizikem vzniku vápenatých ledvinových kamenů. Vápník přijatý v potravě se váže na kyselinu šťavelovou, kterou rovněž přijímáme v potravě, a brání jejímu vstřebávání. Díky tomu se kyselina šťavelová vylučuje do moči v menší míře.
  • Zvýšený příjem kyseliny citronové – asi 60 % jedinců s ledvinovými kameny má také nízkou hladinu kyseliny citronové. Váže na sebe vápník v moči, a tím zabraňuje tvorbě močových kamenů. Kyselina citronová se nachází v řadě druhů ovoce a zeleniny, zejména v citrusových plodech. Nejbohatším zdrojem kyseliny citronové jsou citrony a limetky.

Zdroj: www.medicalnewstoday.com/…s/319537.php

23. 11. 2017 | Redakce Ledviny.cz | Nefrologie pod drobnohledem

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.